UPDATE 2: Ve Slušovicích hořel dům a několikrát vybuchl plyn, majitelka je v kritickém stavu

SLUŠOVICE - (Zprávu jsme aktualizovali ve 3., 5. a 6. odstavci). Ve Slušovicích na Zlínsku hořel v úterý ráno rodinný dům, zřejmě kvůli unikajícímu plynu, který opakovaně vybuchl. Mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček agentuře Mediafax sdělil, že plameny uvěznily zraněnou starší majitelku domu, zachránili ji náhodní svědci, její stav je ale velmi kritický.

Majitelka domu uslyšela krátce před 5. hodinou ranní syčení a šla se z ložnice podívat do kuchyně. Ve chvíli, kdy stála v kuchyni, vybuchl plyn a začalo hořet. „Žena byla doslova v pasti a v silném šoku a neměla se jak dostat ven. Plameny ale zaregistrovali dva mladí muži, kteří přes okno spatřili plameny i bezradnou ženu. Naštěstí měla u sebe klíče a hodila je mužům oknem. Ti pak dům oběhli, odemkli a ženu z hořícího domu vytáhli. Zachránili ji tím život,“ poznamenal Mitáček.

Podle Mitáčka byla žena popálená a pořezaná a přivolaná záchranka ji pak odvezla do nemocnice. „Žena utrpěla popáleniny druhého až třetího stupně na padesáti až šedesáti procentech těla. Její stav je velmi kritický,“ informoval mluvčí krajské záchranky Petr Olšan. Sedmaosmdesátiletou ženu plameny popálily na obličeji, zádech, rukou i nohou a zasáhly zřejmě i dýchací cesty. Záchranka ji v umělém spánku převezla na ARO do Zlína, odkud ji ale letecky transportovali na ostravské popáleninové centrum. Stav pacientky byl podle mluvčího Fakultní nemocnice Ostrava Tomáše Oborného i v dopoledních hodinách stále kritický. S požárem začali jako první bojovat dobrovolní hasiči, plameny hasily z ulice, když unikající plyn znovu vybuchl. Detonace byla tak silná, že rozbila okna v domě a rozmetala střepy až do desetimetrové vzdálenosti. „Hasiči naštěstí měli na sobě ochranné oděvy, takže se jim nic nestalo. Profesionálům ze Zlína se pak v dýchacích přístrojích podařilo proniknout dovnitř a mimo jiné vynesli desetikilovou propan-butanovou láhev, ze které stále unikal plyn,“ konstatoval Mitáček.

Po 6. hodině byl už požár zlikvidován a vyšetřovatel začal zjišťovat příčinu požáru. „Podle vyšetřovatele se zřejmě poškodilo těsnění na připojení plynové tlakové láhve a do prostoru kuchyně začal unikat plyn. Ten pak explodoval a způsobil požár. Co bylo iniciátorem první exploze plynu, nadále vyšetřovatel zkoumá. Plynová láhev byla napojena na vařič,“ doplnil Mitáček.

Požár poničil kuchyň a plameny se dostaly i do stropů. Kouř poškodil i další místnosti a škoda byla předběžně odhadnuta na půl milionu korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x