Ve zlínském muzeu se uskuteční unikátní konference Muzeum a škola

ZLÍN - Unikátní konference nazvaná Muzeum a škola bude ve středu zahájena v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Agenturu Mediafax o tom informovala Blanka Kovandová ze zlínského muzea s tím, že se jedná už o pátý ročník konference.

Podle Kovandové jde o ojedinělý zlínský projekt, jehož kořeny sahají až do 60. let minulého století, kdy první obdobnou celostátní akci uspořádal se svými kolegy Karel Pavlištík. Před deseti lety v muzeu myšlenku znovu oživili, a tak se do Zlína jednou za dva roky sjíždějí odborníci z celé republiky i Slovenska.

„Konference se zaměřuje na mapování situace na poli muzejní pedagogiky, což je obor, který se zabývá především možnostmi edukace v muzeích. Trendem současných muzeí je vycházet vstříc potřebám školy jak obsahem, tak i formou svých výstav. Důležitý je pak dialog mezi muzeem a školou o svých možnostech i potřebách v oblasti vzájemné spolupráce,“ vysvětlila lektorka zlínského muzea Markéta Pavlištíková.

Konference bude mít tentokrát podtitul Expedice domů. Akce totiž bude zaměřena na projekty, techniky a metody, s jejichž pomocí pracují moderní muzea a galerie při hledání vztahu k domovu. „Myslím, že je dobré u dětí budovat zajímavými podněty zdravý patriotismus a chuť poznávat své kořeny. Pro tohle všechno je muzeum ideální místo. A my se pokoušíme společnými silami najít ty nejlepší cesty, jak to žákům a studentům při návštěvě muzea zábavnou formou umožnit,“ doplnila kurátorka Blanka Petráková, hlavní koordinátorka konference.

Konference je naplánována na 16. a 17. března. První den se účastníci setkají ve zlínské Alternativě, kde si vyslechnou odborné přednášky a druhý den již zamíří přímo do sídla muzea – zámku, kde absolvují dva zajímavé workshopy. „Navíc ještě stihneme ukázat účastníkům zlínskou architekturu, pozveme je do Obuvnického muzea na komentovanou prohlídku, spojenou i s projížďkou v kancelářském výtahu zlínského mrakodrapu,“ dodala Pavlištíková. Součástí čtvrteční nabídky je i komentovaná prohlídka aktuální výstavy připravené oddělením muzejní pedagogiky s názvem Pátrání po místě, jež se protíná s tématem konference.

Záštitu nad pátým ročníkem konference Muzeum a škola převzal Jindřich Ondruš (KDU-ČSL), náměstek Zlínského kraje odpovědný za kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a církve. K účasti se přihlásila stovka zájemců ze všech koutů České republiky i Slovenska.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x