Slovácké divadlo připravilo další premiéru, detektivní komedii 39 stupňů

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Třetí březnová sobota bude v uherskohradišťském Slováckém divadle patřit detektivům, špionům, krásným agentkám a tajným plánům. Uherskohradišťská scéna totiž uvede premiéru detektivní komedie 39 stupňů v režii hostující Věry Herajtové, uvedl mluvčí divadla Josef Kubáník.

Britský herec a scénárista Patrick Barlow (jejž diváci dobře znají např. jako Juliana z Deníku Bridget Jonesové nebo jako Willa Kempea v Zamilovaném Shakespearovi), se v roce 2005 chopil námětu filmu mistra napětí Alfréda Hitchcocka a připravil jeho divadelní adaptaci. V centru jeho zpracování je komická hra akcentující úprk nevinně obviněného muže bojujícího stejně tak se zákonem jako s úkladnými padouchy.

,,Hlavní hrdina Richard Hannay se v Londýně stává svědkem vraždy tajné agentky a ze vteřiny na vteřinu též pronásledovaným podezřelým a zároveň jediným člověkem, jemuž byly obětí v posledním okamžiku sděleny přísně tajné informace na záchranu země,“ poodhaluje tajemství napínavého, ale především komediálního příběhu dramaturgyně Iva Šulajová.

,,Komedie 39 stupňů si hraje s atributy špionážních filmů. Patrick Barlow v ní předepsal desítky postav pro tři herce a jednu herečku. Herectví by mělo mít až varietní či klaunský nádech,“ říká dramaturgyně a připomíná, že ke spolupráci byl pozván i Jiří Bilbo Reidinger, jeden z nejuznávanějších cirkusových klaunů u nás. ,,Děj se odehrává na mnoha místech, ve vlaku, ve varieté, v bažinách a vytvořit reálně všechny tyto místa na jevišti nejde. Proto se vše bude dít v náznaku, a tak je to i s herectvím, nebude to žádný realismus, ale spousta klaunských gagů, akrobatických čísel, stylizovaných výstupů,“ prozrazuje představitel hlavní role Tomáš Šulaj.

Hra je ve světě mimořádně úspěšná. Poprvé byla uvedena v červnu roku 2005 v divadle Yorkshire Playhouse, v srpnu roku 2006 měla premiéru v Tricycle Theatre. Získala mnoho ocenění a kromě londýnského West Endu se stala hitem rovněž na Broadwayi, kde je nejdéle uváděnou inscenací desetiletí.

Vedle zmiňovaného Tomáše Šulaje vytvoří další postavy osudových žen, klaunů, špionů, kamelotů, policistů a různých padouchů v režii Věry Herajtové Klára Vojtková, David Vaculík a Jan Horák. Hudba je dílem skladatele Tomáše Alferiho, autorem výpravy Nikola Tempír.

Premiéra očekávané komedie je ve Slováckém divadle na pořadu v sobotu 19. března od 19.00 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x