Doplněno: Dvě ženy pašující kokain z Kolumbie na Slovácko soud potrestal 10 a 13 lety vězení

ZLÍN - (Zprávu jsme aktualizovali ve 2.,6., 7., 8., 9. a 10. odstavci). Krajský soud ve Zlíně uložil Renátě Weiss (44) třináct a Adéle Ptáčkové (26) deset let vězení za pašování půl kilogramu kokainu z Kolumbie na Slovácko, třetí obviněný Zdeněk Kohutič byl zproštěn obžaloby. Podíl čtvrtého člena gangu Martina Mikloviče na případu z roku 2008 bude projednáván odděleně.

Slovenku Renátu Weiss poslal soud na 13 let do věznice se zvýšenou ostrahou, Adéla Ptáčkovou si trest odpyká ve věznici s ostrahou. Součástí trestu pro Weiss bylo navíc i vyhoštění z České republiky na dobu neurčitou. Podle obžaloby operaci naplánovala Slovenka Renáta Weiss, která bydlí ve Španělsku. Měla se domluvit s Ptáčkovou a Miklovičem z Uherskohradišťska. Poté, co by zásilka dorazila na Slovácko, kokain by společně dál prodali. Pokud by drogu naředili, mohli by podle odhadů vydělat kolem dvou milionů korun.

Plány ale zhatili celníci z Londýna. Droga byla ukrytá v láhvi od kávového likéru a putovala v balíčku odeslaného z kolumbijské Bogoty na jméno Adély Ptáčkové. Odesílatele Carlose Sancheze se ale policii nepodařilo vypátrat a neví se ani to, zda muž vůbec existuje. Když londýnští celníci zjistili, že v láhvi je 450,5 gramu kokainu, zapojila se do případu protidrogová centrála. Kokain vyměnili za neškodný prášek a balíček nechali doputovat.

Zásilku si vyzvedla Ptáčková spolu s Kohutičem, na místo je dovezl Miklovič. Pak odjeli do domu v Jalubí na Uherskohradišťsku. Tam drogu testovali, přičemž je k tomu podle obžaloby telefonicky instruovala Renáta Weiss. Kohutiče, Mikloviče i Ptáčkovou zatkli policisté na Slovácku, Renátu Weiss na letišti v Madridu.

Obžalovaní odmítli u soudu vypovídat, z přípravného řízení ale vyplývá, že vinu popírají. Ptáčková například tvrdí, že v balíčku očekávala nějakou kosmetiku a že o drogách neměla ponětí. Renáta Weiss zase tvrdí, že když měla podle policie volat ze své pevné linky ve Španělsku, trávila dovolenou s dětmi v jiné zemi. Bývalá družka Ptáčkové už před časem u soudu potvrdila, že obžalovaná byla v době jejich vztahu uživatelkou pervitinu. Miklovič i Kohutič už měli se zákonem v minulosti potíže. Kohutič například neplatil výživné a Miklovič byl odsouzen za nedovolenou výrobu a držení drog, před časem ho navíc zlínský soud odsoudil i za to, že se v bance v Uherském Hradišti pokusil udat falešný šek na 900 tisíc eur.

Právě kvůli kauze s padělaným šekem soudkyně Iveta Šperlichová Mikloviče vyloučila ze společného projednávání případu s kokainem. Mikloviče poslal soud za padělání šeku na osm let do vězení, obžalovaný se proti verdiktu odvolal k Vrchnímu soudu v Olomouci. Soudkyně tak hodlá počkat na rozhodnutí Vrchního soudu, protože rozsudek zatím není pravomocný.

Obhájci obžalovaných navrhli během posledního jednání nové důkazy, soudkyně je ale nakonec zamítla pro jejich nadbytečnost. Dokazování tak ukončila a obhájci přednesli své závěrečné řeči. Shodně žádali pro své mandanty zprošťující rozsudek, a to pro nepřímé a ne stoprocentní důkazy. Státní zástupce pak žádal pro Renatu Weiss polovinu zákonné sazby, tedy asi 12,5 let a vyhoštění z České republiky na dobu neurčitou. Pro Ptáčkovou a Kohutiče navrhl čtvrtinu zákonné sazby, tedy přibližně kolem 11 let. Všem navíc navrhl výkon trestu ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Podle soudkyně byla vinna obou žen jednoznačně prokázána. Svědčily o tom mimo jiné telefonní odposlechy. V nich Ptáčková projevila obavy z vyzvednutí zásilky, aby to nebyla léčka. Kamarádce navíc řekla, že jestli se nevrátí, ať nakoupí sto tisíc známek, aby jí mohla alespoň posílat dopisy. „Pokud by v zásilce skutečně očekávala kosmetiku, takové obavy by jistě neměla,“ podotkla Šperlichová.

Weiss zase argumentovala tím, že hlas z telefonátů nebyl její a že v době, kdy se mělo vše odehrát, byla s rodinou na dovolené. „Znalkyně ale prokázala, že hlas z telefonních hovorů patří Weiss a v hotelu, kde měla být obžalovaná na dovolené, žádná rezervace nebyla,“ doplnila Šperlichová. Kohutiče pak obžaloby zprostila především proto, že neexistovaly jednoznačné důkazy o jeho aktivním zapojení do organizované skupiny. „Byl důvodně podezřelý, ale použitelné důkazy odhalily jen to, že byl jako doprovod s Ptáčkovou vyzvednout zásilku a pak s nimi společně odjel,“ vysvětlila Šperlichová.

Po vynesení verdiktu se Ptáčková i Weiss na místě odvolaly, Kohutič se vzdal práva na odvolání a státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou. Rozsudek tak není pravomocný.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x