Rožnovská radnice vydala knihu pohádek

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Knihu pohádek Černé hodinky vydala v rámci projektu Karpatské inspirace radnice v Rožnově pod Radhoštěm. Agentuře Mediafax to ve středu oznámil mluvčí města Tomáš Gross.

Autoři Lenka a Daniel Drápalovi v knize malým i velkým čtenářům nabízí pohádky a pověrečné povídky zaznamenané sběrateli na moravsko-slovenském pomezí. Ilustracemi doprovodila knihu Ludmila Vašková.

„Slibka, kúzlíř, věštice, drak, čarodějnice a celá řada dalších roztodivných bytostí ožívaly ve vyprávění našich prastařenek a prastaříčků ve chvílích, kdy podzimní a zimní večery naplňovalo besedování ve vytopené jizbě. Nastával čas černých hodinek. Pouze svíčka či obyčejná dřevěná tříska zvaná světidlo v tyto chvíle ozařovala prostým plamínkem celou místnost, do níž se sešli domácí i sousedé. Besedovalo se, drhlo se peří nebo se předlo, co však nikdy nechybělo, byly kouzelné příběhy. Na mnohé příběhy i jejich postavy se za léta, která uplynula od těch dob, už neprávem pozapomnělo,“ uvedl ke knize jeden z autorů, etnograf Daniel Drápala.

Každá z šestnácti kapitol je uvedena obecnou charakteristikou vybrané kouzelné bytosti, na tento úvod pak navazuje ukázka jednoho až tří textů pohádek či pověrečných povídek, v nichž se daná postava vyskytuje. Jako doklad kulturní blízkosti lidové slovesné tvorby na moravské i slovenské straně jsou do knihy zahrnuty vedle příběhů zaznamenaných na moravské straně zemské hranice i ty, které byly v minulosti vyprávěny například ve známé drotárské vesnici Kolárovice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x