UPDATE: Nové stanovy ČMFS počítají se zavedením povinného členství pro hráče, funkcionáře i rozhodčí

ZLÍN - (Zprávu jsme rozšíčili v celém rozsahu.) Jednou z hlavních změn v připravovaných stanovách Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) má být zavedení povinného členství ve svazu pro hráče, funkcionáře, rozhodčí a také fanoušky a právnické osoby v podobě klubů. Na středeční tiskové konferenci to oznámil 1. místopředseda svazu Dalibor Kučera.

Členství fyzických osob současné stanovy nepodmiňují, a tak hráči či funkcionáři nemusejí členy ČMFS, což se Kučerovi nelíbí. „Této díry ve stanovách využil například bývalý místopředseda svazu Vlastimil Košťál, který byl předvolán před disciplinární komisi, ale řekl, že nemůže být trestán, protože nebyl, není a nikdy nebude členem ČMFS. Je to paradox, protože i tak ze své pozice spoustu věcí týkajících se svazu ovlivňoval,“ uvedl současný první místopředseda.

Se členstvím fyzických osob souvisí i navržení placení členských příspěvků všech členů ČMFS. Podle Kučery návrh počítá se stokorunovým poplatkem pro mládež, dospělý by vydal dvojnásobnou částku. „Hlavní otázkou zůstává přerozdělení členských příspěvků. Navrhujeme, aby šly tam, kde se vyberou. Každý klub má sídlo ve svém okrese, jehož svaz by mu peníze poslal a využily by třeba na činnost mládeže,“ poznamenal Kučera.

„Důležité také je, že zavedením příspěvků zajistíme řádné členství všech zúčastněných, vytvoříme seznamy členů svazu a sjednotíme jejich počty, protože odhady, kolik členů má ČMFS, se v současné době výrazně liší. Databázi členů by vedl každý klub. Chceme, aby se fotbalových utkání mohli účastnit pouze členové ČMFS,“ dodal druhý muž českého fotbalu.

Nové stanovy počítají se zavedením funkce fotbalového ombudsmana coby ochránce práv ve fotbale, zároveň by dohlížel na dodržování vnitrosvazových principů a byl prostředníkem při řešení sporů. „Byla by to obdoba civilního ombudsmana a věřím, že by tato funkce přispěla ke zviditelnění, zpřehlednění a zlepšení obrazu českého fotbalu v očích veřejnosti. Fotbalový ombudsman by měl být volen na šest let. Jeho pravomoci by upřesnil v samostatném předpisu Výkonný výbor ČMFS,“ informoval Kučera.Další novinkou má být možnost odvolat se proti rozhodnutí arbitrážní komise ČMFS, což momentálně není možné. „Dvouinstanční řízení je požadováno ze strany Evropské fotbalové unie UEFA,“ prozradil místopředseda svazu.

Návrh nových stanov je zveřejněn na oficiálních stránkách ČMFS www.fotbal.cz, kde mohou zúčastnění do konce března podat námitky či návrhy na jejich úpravu. „Svaz zatím zaznamenal řadu námětů, se kterými se chystá legislativní rada zabývat,“ uvedl Kučera.

Nové stanovy má schvalovat Valná hromada ČMFS 25. června letošního roku.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto.)

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x