Vrchní soud se svým verdiktem připojil v kauze bývalých tesláckých bytů na stranu rožnovské radnice

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Společnost Immobilien Pirker Reality, která se soudí s rožnovskou radnici kvůli bytům bývalého podniku Tesla, neuspěla u Vrchního soudu v Olomouci s odvoláním proti rozsudku Krajského soudu v Ostravě. Oba soudy vyhověly žalobě města, agentuře Mediafax to řekl ve čtvrtek mluvčí města Tomáš Gross.

Vrchní soud v Olomouci ve středu ve věci povolení vkladu vlastnického práva k nemovitostem do katastru nemovitostí potvrdil verdikt krajského soudu.

Předmětem soudního sporu jsou takzvané teslácké byty. Počátkem 90. let získalo byty na základě privatizace tehdejšího státního podniku Tesla do svého vlastnictví město. Radnice pak byty lidem odprodala. Společnost Svas, kterou původně založilo ministerstvo průmyslu a obchodu, se ale začala přibližně tří stovek bytů domáhat. Později se společnost proměnila na soukromou firmu Immobilien Pirker Reality. Na město podala žalobu o určení vlastnictví a od té doby – tedy zhruba deset let – trvají spory. Společnost Immobilien Pirker Reality je nástupcem jednoho ze čtrnácti subjektů vzniklých při privatizaci.

Právní moci nabývá rozsudek Vrchního soudu doručením účastníkům řízení a je proti němu možno podat dovolání k Nejvyššímu soudu do dvou měsíců od jeho doručení. „Nejvyšší soud v tom případě nejprve zváží, zda napadené rozhodnutí má ve věci samé po právní stránce zásadní význam. Pokud dozná, že ano, bude se dovoláním zabývat. V opačném případě dovolání odmítne,“ doplnila vedoucí právního odboru rožnovské radnice Olga Vrublová.

Verdikt Vrchního soudu by mohl znamenat zásadní posun v jiném soudním sporu města a soukromé společnosti, a to o vlastnicví nemovitostí. Krajský soud totiž toto projednávání přerušil do doby, než bude pravomocně rozhodnuto o povolení zápisu do katastru.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x