Nová publikace mapuje stav památek lidového stavitelství na Vsetínsku

ZLÍN - Současný stav a podobu původního lidového stavitelství v obcích na Vsetínsku mapuje nová publikace nazvaná Lidové stavby známé neznámé - Vsetínsko. Agenturu Mediafax o tom informovala mluvčí Zlínského kraje Gabriela Dvorníková.

Publikaci vydalo Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Zlínský kraj a Národní památkový ústav v Kroměříži. Dvousetstránková brožura vznikla na základě terénního výzkumu a navazuje na díly vydané loni a předloni vážící se k okresům Uherské Hradiště a Zlín.

„Brožuru, která podrobně popisuje stav všech památek lidového stavitelství na Vsetínsku, rozesíláme do pověřených úřadů a všem obecním samosprávám, aby si nejširší veřejnost mohla udělat co nejúplnější představu o stavu objektů lidové architektury v jednotlivých částech našeho regionu. Teď je třeba tuto informaci předat všem, kdo budou ochotni záchraně tohoto cenného dědictví věnovat svou péči a uchovat tyto bohužel mnohdy nezadržitelně chátrající skvosty pro příští generace,“ řekl náměstek hejtmana Zlínského kraje Jindřich Ondruš (KDU-ČSL), zodpovědný za oblast cestovního ruchu, kultury a památkové péče.

Výzkum stavu památek lidového stavitelství, který je postupně prováděn ve všech okresech Zlínského kraje, je v rámci České republiky ojedinělým projektem. Byl motivován snahou odborných pracovníků památkové péče Slováckého muzea, odboru kultury a památkové péče krajského úřadu, Národního památkového ústavu – územního odborného pracoviště v Kroměříži a dalších institucí zmapovat a zachytit prostřednictvím fotografií a podrobného popisu pozůstatky lidového stavitelství, které tvoří nejohroženější část našeho kulturního dědictví.

Kniha byla vydána nákladem jednoho tisíce kusů, je neprodejná, ale zájemci ji mohou získat prostřednictvím Odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Zlínského kraje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x