Vsetínská radnice hodlá za 22 milionů korun opravit funkcionalistickou budovu školky

VSETÍN - Částku 22 milionů korun hodlá investovat vsetínská radnice do opravy funkcionalistické budovy mateřské školy v Kobzáňově ulici. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek uvedla mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová.

Stavební práce by měly být zahájeny v srpnu letošního roku, jejich dokončení se plánuje na červen 2012. Vzhledem k tomu, že jde o památkově chráněný objekt, přípravy i samotná realizace oprav musí být konzultovány s památkáři.

Funkcionalistická budova mateřské školy od akademického architekta Ludvíka Hilgerta je stará už 61 let. Původně sloužila nejen jako mateřinka, ale také jako jesle. Po jejich zrušení využíval uvolněné prostory až do současnosti stacionář pro postižené děti, což si při zahájení provozu vyžádalo stavební úpravy a zásahy. Po plánované rekonstrukci se už však s návratem stacionáře nepočítá, radnice pro něj totiž našla nové vhodné prostory v budově bývalých jeslí na Sychrově. Opravený objekt tedy bude sloužit pouze potřebám mateřské školy, která se ze současných tří tříd rozroste na pět.

„Celkové náklady na stavební práce jsou předběžně vyčísleny na 22 milionů korun. Město však tuto částku nebude muset uhradit ze svého rozpočtu celou, neboť se mu podařilo získat pětimilionovou dotaci z Regionálního operačního fondu, tedy z prostředků Evropské unie,“ vysvětlila starostka Iveta Táborská (ODS). Do této částky však není zahrnuto vybavení nově vzniklých tříd.

V průběhu rekonstrukčních prací bude zmodernizováno hygienické zařízení pro děti i personál, dispoziční stavební úpravy si vyžádá také vznik pěti tříd. „Zásadní rekonstrukci čeká školní kuchyni, aby byla v souladu s legislativou v oblasti hygieny,“ uvedl stavební technik radnice Pavel Hrtáň. Dodal, že výměny se dočkají i plynové kotle a objekt čeká celková rekonstrukce rozvodů elektřiny a částečná rekonstrukce vody. Naplánována je také kompletní rekonstrukce vnitřní kanalizace a upravena bude i kanalizace venkovní.

Vzhledem k tomu, že jde o památkově chráněný objekt, nemůže radnice vyměnit současná dřevěná okna za nová. Původní zdvojená proto budou repasována a venkovní sklo nahradí izolační dvojsklo. Počítá se také s opravami fasády a sjednocením jejího nátěru.

Práce začnou letos v srpnu a potrvají do června příštího roku. Po dobu stavebních prací se děti z mateřské školy přestěhují do dvou náhradních objektů. Jedna třída najde útočiště v prostorách mateřské školy na Sychrově, dvě třídy pak v odloučeném pracovišti základní školy Luh.

Po dokončení prací se pak děti vrátí zpět, přičemž kapacita opraveného zařízení v centru města se zvýší ze současných 72 na až 125 dětí. Na rok 2012 je také naplánována obměna mobiliáře ve školní zahradě a osazení nových moderních herních prvků.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x