O jízdní řády z bluepointu mají lidé ve Zlíně zájem, dopravní společnost zařízení koupí natrvalo

ZLÍN - O stažení jízdních řádů MHD do mobilu prostřednictvím bluepointu projevili cestující velký zájem, Dopravní společnost Zlín - Otrokovice se proto rozhodla zařízení zakoupit a provozovat trvale. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek řekl vedoucí oddělení informatiky dopravní společnosti Karel Dvorský.

Zařízení bluepoint měla dopravní společnost od prosince loňského roku v pronájmu a ověřovala jeho funkčnost a zájem veřejnosti. V objektu předprodeje jízdenek ve Školní ulici je v nepřetržitém provozu vysílač signálu technologie bluetooth.

„Majitelé mobilních telefonů s funkcí bluetooth si na naši novou službu bluepointu rychle zvykají a využívají jí. Jen během února si nový soubor prostřednictvím bluepointu stáhlo 720 lidí,“ uvedl vedoucí Dvorský.

Pokud se cestující s mobilním telefonem pohybuje v blízkosti do asi 50 metrů od tohoto místa a má na svém mobilu zapnutou funkci bluetooth a na chvilku (do jedné minuty) se v prostoru zastaví, dostane na displej mobilu hlášku s nabídkou souboru jízdních řádů dopravní společnosti. Má možnost přenos souboru přijmout, nebo odmítnout. Pokud cestující zvolí možnost přijmout, do mobilního telefonu se během několika vteřin či desítek vteřin přenese zcela zdarma bezdrátově aktuální soubor s kompletem jízdních řádů MHD. Přenos je ukončen opět hláškou na displeji. Záleží na typu mobilu, jestli už v tomto okamžiku dojde přímo k instalaci aplikace, nebo je zapotřebí ještě dalšího souhlasu majitele mobilu s instalací či s přepsáním starší a již neaktuální verze jízdních řádů. Zařízení samo rozpozná, jestli už nejnovější verze jízdních řádů nebyla dříve do mobilu instalována a v takovém případě už znovu stažení nenabízí.

Dopravní společnost Zlín – Otrokovice bude bluepoint pro stahování jízdních řádů provozovat nadále na budově předprodeje jízdenek Školní. Pracovníci dopravní společnosti však uvažují o tom, že by distribuci jízdních řádů nabídli také některým bluepointům, které provozují pro své zejména turistické účely na několika místech městské úřady ve Zlíně i v Otrokovicích.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x