Chráněné byty ve Vsetíně na Ohradě se promění v malometrážní

VSETÍN - Vsetínská radnice plánuje rekonstrukci prostor Domova s chráněným bydlením na Ohradě, kde žije asi 40 klientů. Agentuře Mediafax to sdělila mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová.

Zlínský kraj, který objekt vlastní a provozuje, se jej chystá v brzké době bezúplatně převést na město. Ze sociálního bydlení se tak stanou malometrážní nájemní byty. Vyšších nákladů se ale klienti bát nemusejí, bydlení je vyjde cenově zhruba nastejno.

O převod domova požádal radnici samotný kraj. Zvažuje zrušení sociální služby chráněné bydlení pro seniory. Objekt na Ohradě navíc neodpovídá současným standardům péče. Řada klientů by tak musela přejít do jiného zařízení. Vsetínská radnice však podle svého vyjádření chtěla ušetřit zejména starší lidi stěhování, proto se rozhodla změnit pouze statut budovy. Záměr radních už posvětili městští zastupitelé.

„Společnou snahou města i kraje je, aby měli současní uživatelé co nejméně starostí s přechodem z režimu sociální služby do režimu bydlení. Jen část uživatelů nyní potřebuje pomoc další osoby, většina se o sebe dokáže v nájemním bytě postarat sama. V domově chceme zřídit středisko pečovatelské služby, které by mohli potřební využít, a služba tak pro ně zůstala dostupná,“ vysvětlila místostarostka Květoslava Othová (KDU-ČSL).

Podle Othové se zřízením malometrážních bytů navíc zvýší kapacita bytového fondu města pro seniory, kterých bude podle demografické křivky časem přibývat. Do objektu na Ohradě však bude muset město zainventovat. V příštím roce vloží milion korun do instalace elektroměrů, digitalizace pro zaměření bytů i do nezbytných protipožárních opatření a opravy výtahů. V následujících letech bude muset vyčlenit další tři miliony na výměnu oken, zateplení objektu a zřejmě i vybudování sklepních kójí na přání klientů. Cena nájmu za metr čtvereční městského bytu se pohybuje od 30 do 35 korun.

Město bude muset také zvážit, jak využít prostory, v nichž provozoval Zlínský kraj takzvanou odlehčovací službu. Místostarostka Othová by si dokázala představit, že by v nich nabízely služby neziskové organizace poskytující další sociální služby.

Město Vsetín už má s ukončením sociální služby zřizované krajem zkušenosti. „Podobně jsme transformovali bývalý penzion v Tyršově ulici. Klienti tam stále bydlí a mají sociální službu v případě potřeby k dispozici. Přestože se na Ohradě od 1. ledna 2012 změní režim bydlení, obyvatelé z něj rozhodně obavy mít nemusejí,“ dodala Othová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x