Zlínské divadlo uvede českou premiéru inscenace Je třeba zabít Sekala

ZLÍN - Vůbec poprvé v historii uvede Městské divadlo Zlín v sobotu večer jevištní podobu slavného filmového příběhu Je třeba zabít Sekala. Agentuře Mediafax to oznámila mluvčí zlínského divadla Hana Šmardová.

Česká premiéra od valašskomeziříčského rodáka Jiřího Křižana v režii Petra Veselého začne v 19 hodin. Divadelní scénář napsal přímo pro zlínské divadlo Martin Františák, který je v krajském městě známý především díky Thálií ověnčené Maryši. Inscenace Je třeba zabít Sekala navazuje po Maryši a Roku na vsi na linii českého vesnického dramatu na zlínské scéně.

„Filmu Je třeba zabít Sekala nelze konkurovat v tom, v čem je jeho filmová přednost – v detailních záběrech, ve střihu, v atmosféře, kterou díky těmto technologiím film vytváří. Na jevišti proto musí vznikat jakýsi jiný druh divadelnosti,“ poznamenal režisér inscenace Petr Veselý. Zatímco film se odehrává v průběhu asi čtrnácti dnů v parném létě, divadelní příběh se odehrává od konce žní do Velikonoc. „Velká část dialogů je převzata ze scénáře, ale je zasazena do jiného situačního kontextu. Jinak se s textem nakládá, než ve filmu, a je tam celá řada textů navíc, které se ve filmu neobjevují,“ dodal režisér.

V hlavních rolích novinky se objeví Zdeněk Julina coby Ivan Sekal a Radovan Král jako Jura Baran.

Je třeba zabít Sekala je syrovým dramatem, v němž není nouze o souboje a rvačky. Proto poctil svojí návštěvou zlínské divadlo šermíř a divadelní a filmový choreograf Petr Nůsek, který spolupracoval i na slavných filmech Letopisy Narnie II. či Bathory a mnohých dalších. „Sekal s Jurou Baranem se pobijí hned při svém prvním setkání v hospodě. Ze souboje mezi Zdeňkem Julinou a Radovanem Králem běhá mráz po zádech,“ konstatoval dramaturg Miroslav Ondra.

Diváci se mohou těšit na zcela výjimečnou kaskádovitou scénu, jejíž velikost nemá v historii zlínského divadla obdoby. Jejím autorem je Milan Popelka. Dominuje jí monumentální dřevěný kříž, od něhož vede dlouhé molo přesahující jeviště až do hlediště. Kvůli němu musí být vyblokováno i 16 sedadel v prvních řadách.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x