Obyvatelé Zlína mohou přispět k záchraně goril starým mobilem

ZLÍN - Obchodní a zábavní centrum Zlaté jablko ve Zlíně se stalo jedním z míst, kde lidé mohou odevzdávat staré mobilní telefony a zapojit se tak do projektu Přineste starý mobil - podpořte strážce pralesa. Agenturu Mediafax o tom informovala mluvčí Zlatého jablka Kateřina Martykánová.

Akce je zaměřena na ochranu goril v kamerunské biosférické rezervaci Dja. Speciální sběrný tubus umístěný v přízemí hlavní galerie bude k dispozici všem návštěvníkům centra až do konce dubna, stejně jako v Zoo Zlín u pavilonu goril a v některých základních školách v regionu.

„Díky poloze centra máme možnost oslovit širokou veřejnost, a proto jsme se ve spolupráci se Zoo Zlín rozhodli dát lidem šanci snadno se zbavit starého mobilu a ještě tím pomoc takovým vzácným tvorům, jako jsou gorily nížinné. Jedná se o první z řady akcí, kterou se zoologickou zahradou u nás letos připravujeme,“ uvedl ředitel Zlatého jablka Jiří Kratochvíl.

Kromě Zlatého jablka mohou nepotřebné mobilní telefony odevzdávat také návštěvníci zoo přímo u pavilonu goril. „Pracovníci zoo nabídli možnost sběru mobilů i základním školám. Odezva je příznivá – mobily se v současné době sbírají na 13 školách. K dnešnímu dni jich děti přinesli už přes 600,“ doplnil Tomáš Divilek ze zlínské zoo.

Z každého odevzdaného telefonu poputuje10 korun do speciálního fondu, který bude na začátku příštího roku poskytnut rezervaci v Kamerunu. Současně má sbírka také ekologický přínos, protože recyklací starých přístrojů mohou lidé přispět k ochraně zdejšího životní prostředí a jeho obyvatel – goril nížinných. Ty jsou ohrožovány těžbou tantalu, používaného právě k výrobě mobilů, notebooků a herních konzolí.

V loňském roce se projekt sběru starých mobilních telefonů uskutečnil ve většině českých zoo a vybralo se při něm celkem 11 189 mobilů.

Rezervace Dja na jihovýchodě Kamerunu patří mezi největší, nejlépe chráněné a nejzachovalejší deštné lesy v Africe. Žijí zde nejen gorily nížinné, ale také další vzácné živočišné druhy. Rezervaci chrání čtyři jednotky strážců označovaných ecoguards. Celkem 60 mužů má na starosti tropický deštný les o ploše přesahující půl milionu hektarů. V rozbitých botách, bez stanů a spojové techniky dennodenně čelí nájezdům ozbrojených pytláků. Proto se z prostředků, které se získají sběrem mobilních telefonů, pořídí pro strážce stany, boty, dalekohledy a další výstroj.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x