Moravská vodárenská zpřístupní na jeden den čistírny odpadních vod i laboratoř na Zlínsku

ZLÍN - U příležitosti Světového dne vody se Moravská vodárenská rozhodla v pondělí uspořádat Den otevřených dveří v čistírnách odpadních vod i v akreditované laboratoři na Zlínsku. Agentuře Mediafax to řekla mluvčí společnosti Helena Koutná.

Exkurze se uskuteční v úpravně pitné vody Klečůvka a v akreditované laboratoři, v čistírně odpadních vod Valašské Klobouky a v čistírně odpadních vod Slavičín. Lidé si budou moci místa prohlédnout vždy v celou hodinu od 12. do 16. hodin včetně. Exkurze povedou zaměstnanci společnosti, kteří budou rovněž připraveni reagovat na případné dotazy návštěvníků.

Moderní úpravna vody Klečůvka upravuje vodu z přehrady Slušovice pro východní část Zlína (po Prštné) a okolní obce. Úpravna byla uvedena do provozu v roce 1975 a zrekonstruována v roce 2003, její celková výroba pitné vody za rok činí asi 4,4 milionu metrů krychlových. V budově úpravny sídlí také akreditovaná laboratoř, která sleduje a hlídá kvalitu pitných vod a kontroluje vypouštěné odpadní vody pro celé Zlínsko.

Návštěvníci i s dětmi a vnoučaty si mohou za pomoci laborantek provést rychlý mini rozbor vody ze své studny, kterou si přinesou s sebou. Voda musí být v čisté plastové láhvi 1,5 litru od neslazené minerálky. Návštěvníci si tak zdarma mohou hravou formou na místě zjistit orientační hodnoty dusičnanů, tvrdosti vody a amoniaku. Na základě orientačního mini rozboru si mohou příchozí objednat akreditovaný rozbor vody se slevou.

Zrekonstruovaná Čistírna odpadních vod Slavičín v roce 2010 testovala zkušební provoz a letos již funguje v trvalém provozu. Její rekonstrukce trvala od jara do konce roku 2009 a vyžádala si téměř 58 milionů korun.

Nově zrekonstruovaná je i Čistírna odpadních vod Vlašské Klobouky. Její oprava se konala v loňském roce, nyní se nachází ve zkušebním provozu a cena investice je 54 milionů korun

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x