Na dohodu ohledně přečíslování půldomků mají obyvatelé Zlína čas jen do pátku

ZLÍN - Do pátku mají majitelé půldomků ve Zlíně poslední možnost domluvit se s druhým vlastníkem nemovitosti na tom, která půlka baťovského domku bude přečíslována a které zůstane původní číslo popisné. Agentuře Mediafax to v pondělí sdělil mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Pokud se vlastníci – sousedé dohodnou, je potřeba, aby originál dohody opatřený originálními podpisy doručili do pátku na Stavební úřad Magistrátu města Zlína. V případech, kdy k dohodě nedojde, bude o přečíslování rozhodovat město, a to podle klíče, který stanoví rada do konce března. „Ideální by bylo, kdyby se sousedé mezi sebou dohodli a město tak mohlo respektovat jejich rozhodnutí,“ řekl primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN).

Přečíslovat půldomky nařizuje městu zákon. Z něj vyplývá, že změna čísel popisných u těchto budov musí být hotova do 1. července letošního roku. Jde o mimořádně rozsáhlý projekt, přečíslovat je totiž nutné více než 1500 budov. Před Zlínem už musely provést přečíslování půldomků a dalších baťovských budov Otrokovice a Sezimovo Ústí.

I když město přečísluje baťovské domky proto, že mu to nařizuje zákon, snaží se vlastníkům nemovitostí s řešením vzniklých potíží co nejvíce pomoci. „Třeba tím, že všechny úkony, které provedou v souvislosti s přečíslováním odbory magistrátu, budou pro občany zdarma, s výjimkou pořízení fotografie na nový občanský průkaz. Starosti spojené se změnou čísel vykompenzujeme i slevou na poplatku za komunální odpad nebo tak, že na náklady města necháme vyrobit tabulky s novými čísly a pokud bude zájem, zajistíme i jejich umístění na domy,“ sdělila náměstkyně primátora Alena Zubalíková (TOP 09/STAN).

Sleva z poplatku za komunální odpad, kterou odhlasovala rada města počátkem března, bude na rok 2012 ve výši 300 korun, poplatníci tak zaplatí pouze 200 korun. Zcela osvobození od placení poplatku budou občané starší 65 let a děti a mládež do 18 let. Dále také držitelé průkazů ZTP a ZTP/P a studenti ve věku 19 až 26 let, studující v denním studiu mimo Zlínský kraj.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x