Expozice ve výstavním baťovském půldomku ve Zlíně zůstane zatím zavřena

ZLÍN - Atraktivní expozice o baťovském bydlení, umístěná přímo v autentickém cihlovém domku nedaleko hotelu Moskva ve Zlíně, zůstane pro veřejnost uzavřena. Agentuře Mediafax to řekla Blanka Kovandová z Muzea jihovýchodní Moravy.

Domek se již delší dobu potýká s řadou technických problémů, které je třeba urychleně a radikálně řešit.

„Domek prodělal již dvě ozdravné kůry, ale ani jedna nevyřešila pro nás zásadní problém, kterým je vysoká relativní vlhkost v interiéru. Ta je podle našich měření i po stavebních úpravách stále nad hranicí 60 procent, což je pro sbírkové předměty z roku 1930 fatální hodnota. Navíc již v roce 2008 jsme nalezli spory dřevomorky domácí na veškerém vybavení, které jsme následně převezli na ošetření do konzervátorských dílen,“ uvedl konzervátor Karel Šindel.

Expozice Bydlení v baťovském Zlíně, která byla slavnostně otevřena v dubnu roku 2007 v domku č.p. 1295 Nad Ovčírnou v souvislosti s odhalením sochy J.A. Bati, nabízela jedinečný pohled na životní styl řadové zlínské rodiny. Návštěvníci mohli obdivovat obývací pokoj a kuchyni, které byly zařízeny nábytkem a doplňky z první poloviny 20. století a také expozici vývoje baťovského bydlení. Časem se muzeum rozšířilo o vybavení ložnice a nechyběly ani sezonní výstavy. Muzejníci měli v plánu obohatit expozici ještě o koupelnu a dětský kout.

Vnitřní prostory domku kvůli technickým problémům prošly rekonstrukcí, expozice tak mohla být v roce 2009 znovu otevřena, ale po měsíci se zde opět objevila dřevomorka. Vybavení tak zase putovalo k ošetření do konzervárenských dílen. „V současné době jsou sbírkové předměty v takovém stavu, že další konzervátorský zásah tohoto charakteru již nesnesou,“ doplnil konzervátor.

V těchto dnech se sešli zástupci odboru kultury a odboru investic Zlínského kraje a Statutárního města Zlína se zástupci Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně s cílem navrhnout řešení. „Shodli jsme se na tom, že je potřeba odstranit příčinu stavu objektu, nadměrnou vlhkost. Dohodli jsme se, že radnice nechá vypracovat technickou studii, která bude obsahovat řešení odvlhčení a odizolování objektu včetně vyčíslení finančních nákladů. Na základě vypracované technické studie se rozhodne o dalším postupu,“ konstatoval ředitel muzea, Antonín Sobek. Dodal, že domek zůstane uzavřen zřejmě po celé obdobé letní sezony, tedy minimálně do konce letošního září.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x