Ve zlínském muzeu se uskuteční přednáška o lidech, kteří muzeu darovali cenné předměty

ZLÍN - V Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně se ve středu uskuteční přednáška etnografa Karla Pavlištíka nazvaná Naši mecenáši. Jak agentuře Mediafax řekla za muzeum Blanka Kovandová, pojednávat bude o lidech, kteří muzeu věnovali cenné předměty.

„Je velice sympatické, že se najdou lidé, kteří navzdory faktu, že by mohli svůj majetek výhodně zpeněžit, jej raději věnují muzeu. A tím zajistí, že se z něj bude dlouhá léta těšit široká veřejnost. To je rys, kterého si cením. A bude dobře, když se veřejnost dozví, že takoví lidé stále existují,“ poznamenal Karel Pavlištík.

Přednáška je součástí doprovodného programu k úspěšné výstavě Pátrání po místech, kterou si od 10. února přišlo prohlédnout už přes 1300 návštěvníků. Kromě přednášek chystá muzeum také vydání průvodce a procházek po zajímavých koutech Zlína.

Návštěvníci středeční přednášky si budou moci řadu zajímavých exponátů prohlédnout na vlastní oči. „Požádal jsem kolegy, aby každý za svůj obor vybrali zajímavé předměty, které naše muzeum získalo právě touto cestou – od mecenášů. Každá věc má svůj zajímavý příběh a mnohdy jde o skutečné unikáty, třeba o dobové filmy, různé písemnosti a další,“ upřesnil Pavlištík. Ten za svůj obor představí vzácný sborník kramářských písní, ale k vidění budou třeba i různé archeologické předměty.

Muzeum jihovýchodní Moravy pro své dárce každoročně připravuje setkání s programem, kam zve v průměru stovku mecenášů. „Odměnou za dárcovství dostávají celoroční volnou vstupenku do všech objektů pod správou muzea,“ doplnila Yvona Činčová, která má setkání na starosti. Díky mecenášům byly sbírky muzea doplněny o řadu zajímavostí. „Získali jsme tak například lodní kufr, se kterým přijeli na počátku 20. století z USA zakladatelé hotelu Balkán na náměstí, tropickou přilbu baťovce působícího ve 30. letech 20. století v Africe, cylindr Tomášovce, umělý vánoční stromeček z 30. let 20. století, nebo trofeje pětinásobného olympijského vítěze ze Zlína, gymnasty Ladislava Váchy,“ vyjmenovala Činčová s tím, že mezi nejčastější dary z poslední doby patří textil, staré hračky, vánoční ozdoby nebo pohlednice.

Přednáška začíná v 17. hodin a uskuteční se v přednáškovém sále Muzea jihovýchodní Moravy v prostorách zlínského zámku. Vstupné je 25 korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x