Uherskohradišťský filmový seminář představí režiséra Wernera Herzoga a herce Klause Kinskiho

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Od čtvrtka 5. května do neděle 8. května 2011 se v Uherském Hradišti uskuteční v pořadí již 13. Seminář archivního filmu. Kvůli rekonstrukci kina Hvězda se jednotlivé projekce uskuteční v prostorách Reduty a kina Mír, uvedl Jaromír Orel z propagačního oddělení Městských kin Uherské Hradiště.

Hlavním tématem letošního ročníku této tradiční filmové, vzdělávací a nekomerční přehlídky, která se kontinuálně zaměřuje na historické etapy, fenomény a významné tvůrce evropské kinematografie, bude osobnost a dílo německého režiséra Wernera Herzoga (69), především pak jeho spolupráce s hercem Klausem Kinskim (1926-1991).

Kromě pětice Herzogových snímků, v nichž Klaus Kinski ztvárnil hlavní role (Aguirre, hněv Boží, Upír Nosferatu, Woyzeck, Fitzcarraldo, Zelená kobra), budou na Semináři archivního filmu představeny i dokumentární filmy zachycující často nelehkou spolupráci těchto dvou výrazných osobností světové kinematografie. Kromě dokumentu Můj milovaný nepřítel (1999) režírovaného samotným Wernerem Herzogem bude v Uherském Hradišti dále uveden například slavný snímek Břímě snů (1982) amerického nezávislého tvůrce Lese Blanka o komplikovaném průběhu natáčení filmu Fitzcarraldo.

Kontroverzní osobnost Klause Kinského přiblíží dokument Jesus Christus Erlöser (2008), který bude na Semináři promítán za osobní účasti jeho režiséra Petera Geyera, jenž je zároveň autorem knihy esejí o Klausi Kinském a správcem jeho pozůstalosti.

Na letošním ročníku Semináře archivního filmu bude rovněž uvedena také velká část z Herzogovy značně rozsáhlé, u nás méně známé dokumentární tvorby, a to jak jeho rané středometrážní, tak i pozdější celovečerní snímky. Zároveň bude představena také řada jeho dalších hraných filmů, mezi nimi například režisérův zatím poslední snímek My Son, My Son, What Have Ye Done (2009), který natočil v produkci Davida Lynche.

Kromě Petera Geyera, který na filmové přehlídce povede diskuzi o Klausi Kinském, se v Uherském Hradišti uskuteční další dva kinolektoráty: Lukáš Skupa představí kontext Nového německého filmu a Rudolf Schimera pohovoří o režijním díle Wernera Herzoga.

Mimo filmových projekcí doplněných zajímavými úvody chystají pořadatelé další doprovodné akce – jak výstavy fotografií dokumentující tvorbu obou osobností, tak dva hudební večery.

Další informace lze najít na www.archivniseminar.cz

Akreditace zájemců o účast na semináři začala 14. března.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x