Ornitolog bude ve Vsetíně hovořit o krásách Guatemaly

VSETÍN - Významný ornitolog a popularizátor vědy Tomáš Grim bude ve středu přednášet ve Vsetíně a ve Valašském Meziříčí o krásách tropické Guatemaly. Agenturu Mediafax o tom informovala mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová.

Přednáška ze Střední Ameriky je dalším pokračováním přírodovědného přednáškového cyklu Muzea regionu Valašsko. „Přednášky se konají jako vždy na dvou místech – od 16 hodin v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí a od 19 hodin na zámku ve Vsetíně,“ řekl koordinátor přednáškového cyklu Karel Pavelka z Muzea regionu Valašsko.

Tropická příroda Guatemaly nabízí pestrou škálu prostředí od přímořských mangrovů přes horské mlžné lesy po nížinné deštné lesy, které dnes podléhají lidské kolonizaci. Grim mimo jiné pohovoří i o výstupu na sopku Santa Maria vysokou 3772 metrů nad mořem. Vrchol sopky je poutním místem indiánů.

Světově proslulý je národní park Tikal představující spojení neporušeného původního deštného lesa spolu s dochovanými a zrestaurovanými mayskými památkami. Podobné spojení nemá ve světě obdoby. Od roku 1979 je zapsán park na listinu Světového kulturního dědictví UNESCO. Dosud v něm bylo odkryto přes 4 000 staveb, jimž dominují čtyři velké pyramidy. V národním parku se vyskytuje 330 druhů ptáků, puma, jaguár, tapíři a další zajímavá zvířata, mezi která patří tropický netopýr upír obecný, živící se krví zvířat.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x