V porotě zlínského filmového festivalu usedne i aranžér hudby k Harrymu Potterovi

ZLÍN - Organizátoři 51. Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně získali do poroty další slavná jména, usedne v ní například aranžér hudby k Harrymu Potterovi Youki Yamamoto. Agentuře Mediafax to ve středu řekl mluvčí festivalu Martin Pášma.

Yamamoto usedne v hlavní porotě, která bude rozhodovat o nejúspěšnějších hraných filmech. Porotu soutěže evropských debutů posílí významný český filmový žurnalista, publicista a pedagog Jaroslav Sedláček. V porotě, jež udělí Zlatý střevíček nejlepšímu animovanému filmu, zasedne zase maďarský animátor a režisér Béla Ternovszky. Zlín Film festival již před časem zveřejnil, že místa porotců přijali také režisér Jan Hřebejk, výtvarnice Galina Miklínová a bulharský herec Ivan Barnev. Vedení festivalu už také oznámilo, že Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež letos při závěrečném ceremoniálu získá herec Petr Nárožný.

Osmatřicetiletý Youki Yamamoto je významným představitelem nastupující generace skladatelů filmové hudby. Narodil se v Jokohamě, od svých deseti let však žije v hlavním městě Spojeného království. Je absolventem londýnské Královské hudební akademie. Komponování filmové hudby se věnuje přibližně deset let. Aranžoval hudbu mimo jiné ke slavnému snímku Harry Potter a Ohnivý pohár.

Devětatřicetiletý Jaroslav Sedláček je filmový publicista, dramaturg a vysokoškolský pedagog. Ještě během studií Fakulty sociálních věd na Univerzitě Karlově pracoval ve společnosti AB Barrandov. V letech 1994 – 2008 pracoval jako zástupce šéfredaktorky časopisu Cinema. Od roku 2009 je na volné noze. Byl odborným redaktorem Lexikonu českého filmu, Kroniky filmu a dalších knih a publikací, odborným poradcem zábavného televizního pořadu Nový Videostop, dramaturgem druhé a třetí řady televizního seriálu Kriminálka Anděl, který byl v roce 2010 nominován na cenu Elsa v kategorii nejlepší dramatický pořad roku, scenáristou a autorem průvodního komentáře dvacetidílného dokumentárního cyklu Rozmarná léta českého filmu (2011). Učí dějiny českého filmu na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku.

Osmašedesátiletý Béla Ternovszky je významný maďarský režisér a animátor. Některé jeho filmy se staly kultovními, například Kočičí město, Past na kočky, Podivuhodné prázdniny rodiny Smolíkovy, Kočičí město II – Ďáblova kočka a další.

51. ročník Zlín Film festivalu se uskuteční od 29. května do 5. června ve Zlíně a několika dalších městech České republiky. Kromě čtyř tradičních mezinárodních soutěží (hraný film pro děti, hraný film pro mládež, animovaný film a evropský debut) přinese celou řadu nesoutěžních sekcí. Mezi nejvýznamnější budou patřit Dny italské kinematografie a Walt Disney.

Po uzavření padesátileté historie, v níž se zlínský festival transformoval z národní přehlídky malého rozsahu do světově uznávané obří filmové události, přichází festival s řadou novinek. Mezi nejvýznamnější patří úprava názvu na Zlín Film festival – Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Další významnou změnou je redesign. Nové logo i celý vizuál se opírá jednak o tvar hlavní ceny festivalu Zlatý střevíček, vytvořenou akademickým sochařem Radimem Hankem, jednak o grafický motiv filmového plátna, respektive obrazovky. V neposlední řadě je velkou změnou rovněž umístění centra festivalového dění do nové budovy Kongresového centra ve Zlíně, postaveného podle návrhu přední české architektky Evy Jiřičné.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x