Zlínská zoo začala chovat nový zvířecí druh, vzácného psa novoguinejského

ZLÍN - Australskou oblast v Zoo Zlín obohatil nový zvířecí druh, a to sourozenecký pár psa novoguinejského. Pavel Shromáždil ze zlínské zoo agentuře Mediafax ve čtvrtek řekl, že zlínská zoo je vedle Anglie jedinou evropskou zoo, kde tento druh divokého psa chovají.

Novoguinejský pes je podobný australskému psu Dingo, jedná se ale o jiný druh. Na Nové Guineji jich ve volné přírodě pobíhá asi tisícovka, chovatelé pak po celém světě mají v péči dalších 200 psů. Drtivá většina jich žije v Severní Americe, v Evropě je novoguinejských psů do dvaceti kusů.

„Rádi bychom novoguinejské psy u nás i rozmnožili, nejde to ale se psy žijícími v Evropě, protože jsou všichni příbuzní. Jednáme proto s chovateli v Severní Americe a snad během několika měsíců od nich získáme nepříbuzné psy,“ poznamenal Shromáždil.

Ve zlínské zoo jsou novoguinejští psy asi 14 dní a podle ošetřovatele Milana Dlabaji prokázali svou chytrost. „Stačily jim tři dny a prokousali se plotem do sousedního výběhu, kde normálně žijí nejtěžší ptáci na světě kasuárové. Naštěstí jsme to předvídali a kasuáry dočasně přestěhovali. Kdyby tam ale obří ptáci v tu chvíli byli, zřejmě by novoguinejské psy zabili,“ konstatoval Dlabaja. Psi už také rozkousali elektroinstalaci. I proto je nyní jejich výběh chráněn elektrickým ohradníkem. Ve Zlíně si sourozenecký pár pochutnává na psích granulích a konzervách, ale i na žlutých kuřátkách či na krájeném hovězím nebo koňském mase.

Novoguinejští psi se vyznačují neobvyklým vytím, které připomíná jódlování. I proto se jim v zahraničí říká zpívající psi.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x