Doplněno: Ve Vizovicích hořela budova bývalé stolárny, policisté uvnitř našli chemikálie

VIZOVICE - (Zprávu jsme aktualizovali ve 4. a 5. odstavci). K rozsáhlému požáru budovy bývalé stolárny ve Vizovicích na Zlínsku museli v noci na čtvrtek vyjet hasiči. Agenturu Mediafax o tom informoval mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Hořelo několik místností obytného podkroví a také značná část střechy a konstrukce bývalých stolařských závodů. „V obytných místnostech byli tři lidé, kteří podle svých slov zpozorovali požár od televizoru. Snažili se plameny hasit pomocí přenosného hasicího přístroje i kbelíků s vodou. Plameny se ale velmi rychle rozšířily a začaly je ohrožovat. Všichni se naštěstí včas evakuovali, i tak se ale lehce nadýchali zplodin,“ konstatoval Mitáček.

Během zásahu se hasiči potýkali s nedostatkem vody, vodu přiváželi kyvadlově, nakonec se jim ale podařilo najít podzemní hydrant. „Po půl jedné ráno hlásil velitel lokalizaci požáru, likvidační práce ale trvaly do ranních hodin. Na místě zasahovalo asi 47 hasičů,“ poznamenal Mitáček. Plameny zničily střechu stolárny v délce asi 50 metrů.

Krátce před polednem ukončil vyšetřovatel hasičů na požářišti svou práci s tím, že požár skutečně vznikl po technické závadě na starším televizoru. Úmyslné či nedbalostní jednání tak vyloučil. Majitel objektu předběžně vyčíslil škodu na 1,5 milionu korun, hasičům se podařilo ochránit majetek za další asi dva miliony korun.

Nečekaný nález na požářišti zaznamenala i policie. „Objevili jsme na místě stopy chemikálií, které nasvědčují tomu, že tam mohla být varna pervitinu. Jestli šlo o kompletní a funkční varnu, ukážou až výsledky rozborů, které zadáme na oddělení kriminalistických technik a expertíz v Brně,“ dodala policejní mluvčí Jana Bartíková.

Objekt továrny, kde požár vypukl, sloužil částečně k bydlení a částečně k podnikání a výrobě listů do pil.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x