Odsouzený podnikatel Vaškůj je v Rakousku ve vazbě, čeká ho vydání do Česka

PRAHA - Odsouzeného podnikatele Romana Vaškůje vzala v úterý rakouská policie do vazby a jeho vydání do Česka tak už nic nebrání. Informoval o tom Český rozhlas.

České ministerstvo spravedlnosti dostalo informaci o umístění Vaškůje do vazby od rakouského ministerstva spravedlnosti a vídeňského státního zastupitelství. „Od včerejšího dne, kdy byl Vaškůj zadržen, vyjednáváme s rakouskými úřady jeho vydání do České republiky. Rádi bychom, kdyby k tomu došlo do čtrnácti dnů,“ řekla mluvčí české policie Markéta Kuklová.

Vaškůj utekl do zahraničí před výkonem trestu, v Česku je totiž zlínský podnikatel odsouzen k 7,5 roku vězení za daňové úniky z let 1994 a 1995. Loni v září loňského roku jeho trest potvrdil i Ústavní soud.

Rakouská policie Vaškůje zadržela loni v červnu poté, co na něj brněnský krajský soud vydal mezinárodní zatykač. Od té doby česká strana jednala o jeho vydání zpět do České republiky. Po půl roce byl ale z vazby propuštěn a na verdikt čekal na svobodě. Zemský soud ve Vídni rozhodl o vydání Vaškůje na konci února, začátkem března vydání potvrdilo i rakouské ministerstvo spravedlnosti s tím, že předání by se mělo uskutečnit do dvou měsíců.

V Česku Vaškůje čeká nový proces za další případ krácení daní. Společně se Stanislavem Nedbálkem se údajně vyhnul placení daní za společnost Discovery Travel v období od května do prosince 2004, stát tak měli připravit až o 160 milionů korun. Oběma mužům za to hrozí až deset let vězení.

Podnikatel je také spojován s kauzou Jiřího Čunka. Měl se pokoušet uplatit klíčovou svědkyni, aby svoji výpověď proti Čunkovi stáhla.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x