Osud ředitele uherskohradišťské nemocnice je v rukách radních Zlínského kraje

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Kauzou destabilizace nemocnice v Uherském Hradišti, která měla být v minulých týdnech způsobena ředitelem Antonínem Karáskem, se ve čtvrtek zabývala dozorčí rada zdravotnického zařízení. Jak agentuře Mediafax řekl její předseda Ladislav Kryštof, následující týdny ukážou, jaký bude Karáskův osud.

Odvolání ředitele Antonína Karáska, ředitele uherskohradišťské nemocnice, žádají s okamžitou platností poslanci za Zlínský kraj Vladimír Koníček (KSČM), Petr Gazdík a Alena Hanáková (oba STAN) a krajský zastupitel Ivan Mařák (KSČM). Ředitel podle nich doslova destabilizuje odborné zázemí nemocnice a mstí se lékařům, kteří se účastnili nedávné výzvy „Děkujeme, odcházíme!“.

„Vedení nemocnice vytváří nepřípustný tlak na lékaře. Víkendové služby obsazuje lékaři ze Slovenska, kteří u nás pracují v rozporu se zákoníkem práce i 63 hodin bez odpočinku,“ řekl Gazdík s tím, že hovoří nejen za sebe, ale za celé hnutí Starostů a nezávislých. Gazdík je zároveň krajským zastupitelem a členem dozorčí rady nemocnice.

„Problémem jsme se dnes zabývali, a jelikož nám pan ředitel nabídl vstřícný krok k řešení problematické situace v nemocnici, uložili jsme mu, aby do 14. dubna zpracoval návrh řešení. A to s tím, že nepovede ke zhoršení zdravotní péče či jejímu omezení v poskytovaném rozsahu, ale situace a celková atmosféra se zlepší,“ řekl Kryštof.

Dozorčí rada si vyslechla názory zástupce primářů i samotného ředitele Karáska na celou kauzu. „Pokud by se nepodařilo situaci zlepšit, byla by i nadále napjatá a zjistili bychom, že nelze konat jinak, pak bychom museli doporučit odchod ředitele Antonína Karáska,“ podotkl Kryštof.

Odvolat ředitele lze ale jedinou formou, a sice přes Radu kraje, která valnou hromadou jediného akcionáře, tedy kraje. „Raději bychom ale přivítali, kdyby tento krok nemusel nastat a celková atmosféra se v nemocnici uklidnila,“ dodal předseda dozorčí rady. Rada kraje zasedá 18. dubna. Do té doby by mělo být jasné, jak se celá kauza vyvine.

Poslanci za Zlínsko už o situaci informovali hejtmana Stanislav Mišáka (ČSSD), se kterým se už v pondělí osobně sešli. „Ředitel zasahuje při najímání nových lékařů do kompetencí primářů. Vedení nemocnice změnilo systém rozepisování sužeb jednotlivými primariáty a dalo je do kompetence náměstkyni pro léčebně preventivní péči. Ta ale není lékařkou a ani nemá zkušenosti, přesto nově rozepisuje služby. Slovenští lékaři dostávají za práci více než 500 korun na hodinu, což je přibližně dvakrát více než dostávají kmenoví zaměstnanci. Považuji to za diskriminaci. Navíc za tyto lékaře mají nést odpovědnost primáři, kteří slovenské lékaře prakticky neznají,“ podotkl poslanec, krajský zastupitel a člen dozorčí rady nemocnice Petr Gazdík.

On sám prý sice nepodporoval formu protestu lékařů, na druhé straně je ale podle něj nutné ctít dohodu s lékaři. „Management nemocnice pod vedením ředitele Karáska vytváří v nemocnici atmosféru nejistoty,“ doplnila Gazdíkova kolegyně Hanáková.

„Nejde jen o plusové výsledky hospodaření nemocnice, ale i o to, za jakých podmínek je jich docíleno. Hovořil jsem několikrát s lékaři i primáři a je evidentní, že ředitel se mstí. Hodlá se lékařů zbavit a říká jim to nevhodným způsobem mezi čtyřma očima, aby to bylo beze svědků. Několika lékařům dokonce dal osobně báseň od Viktora Dyka Trest. Dostala ji i lékařka, která se výzvy Děkujeme, odcházíme ani nezúčastnila,“ poznamenal Gazdík.

Lékaři, zdravotní sestry i další personál z uherskohradišťské nemocnice už sepsali prohlášení, které se chystají poslat krajským radním, týkající se právě chování ředitele Karáska. Podle posledních zpráv by podpisů mělo být více než sto.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x