Studio Z ve Zlíně chystá mimořádné představení

ZLÍN - Nevšední komponovaný multimediální program se v sobotu chystá uvést Studio Z divadla Zlín. Agentuře Mediafax to sdělil Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Program nese název Rok na vsi, Cirkus Člověk a představení začne v 19 hodin.

Autorem je zlínský rodák Miroslav Černý, loni v listopadu měl program úspěšnou premiéru v Českém centru v New Yorku. „Můj pořad je návratem k představení zlínského divadla v nové poetice,“ uvedl Černý.

Rok na vsi je slavným dílem Aloise a Viléma Mrštíkových viděné s odstupem století. Cirkus Člověk má podtituly Sbírka brouků, Archeologická sbírka, Král Gilgameš, hledající nesmrtelnost, Sbírka hudebních nástrojů a šílenec, který se chtěl stát orchestrem. „Jak tohle všechno souvisí? Král Gilgameš rozpustí svoji sbírku brouků a zakládá rodinu. Nesmrtelnost však hledat nepřestává,“ poznamenal Černý.

Miroslav Černý je multimediálním umělcem renesančního rozsahu. Výtvarně se uvedl jako ilustrátor vlastních publikací, ve volné tvorbě se věnuje monumentální malbě, z účastí na výstavách je tou poslední letošní Orbis Pictus Play v pražském Mánesu. Jeho hudební činnost je pestrá; zabývá se provozem historických a stavbou alternativních hudebních nástrojů, připravuje organologickou expozici a ilustruje učebnici stavby smyčcových nástrojů. Získal národní Portu a stal se autorem většího počtu scénických divadelních a filmových hudeb.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x