Zlínský soud se bude opět zabývat mnohamilionovou zpronevěrou peněz Synotu

ZLÍN - Krajský soud ve Zlíně bude v úterý opět projednávat případ devětadvacetiletého Michala Tománka, který z pozice provozního zpronevěřil svému zaměstnavateli, uherskohradišťské společnosti Synot, více než devět milionů korun. Mohl by padnout i rozsudek.

Tománek pracoval jako provozní vedoucí několika podniků s výherními hracími přístroji a byl hmotně odpovědný za svěřenou finanční hotovost. „S tou však většinou nakládal podle svého. Postupně si z herních středisek bral vybranou finanční hotovost, ale majiteli ji neodváděl. Z jednoho baru loni v květnu vzal přes půl milionu korun, který byl v několika různých automatech. Podobně se zachoval i v dalších osmi případech,“ poznamenala před časem policejní mluvčí Jana Bartíková.

Podle znalců vybral muž celkem 9,3 milionů korun a peníze pak použil na splácení vlastních půjček a především na sázení. Podle svědků sázel na sportovní utkání nejméně od konce roku 2009 až do června loňského roku. Téměř každý den utratil částky od 10 tisíc do 60 tisíc korun.

Předsedkyně senátu Iveta Šperlichová vyslechla už několik svědků z řad zaměstnanců holdingu Synot. „Jakmile se na problém přišlo, svolali jsme poradu, které se osobně zúčastnil i obžalovaný. Hned se nám přiznal, že zpronevěřil peníze a jeho prvotní odhad byl, že se mohlo jednat o asi pět milionů korun. Různě ale měnil výpovědi v souvislosti s tím, co se zpronevěřenými penězi dělal. Jednou řekl, že to bylo pro jeho vlastní potřebu, pak zase, že někomu půjčil a podobně,“ uvedl u soudu jeden ze svědků.

Až rozsáhlá inventura odhalila, že holding Synot přišel kvůli svému dnes již bývalému provoznímu o více než devět milionů korun. Společnost proto požádala prostřednictvím svého zmocněnce soud o to, aby byla zajištěna členská práva k družstevnímu bytu v Uherském Hradišti, vedená na obžalovaného, a to v souvislosti se zajištěním náhrady škody. Obžalovaný je totiž momentálně evidován na úřadě práce a společnost Synot má proto obavy, že nebude schopen tak obrovskou výši škody uhradit.

Obžalovaný neodevzdával peníze z výherních automatů více než rok a soud zajímalo, jak mu to mohlo procházet. Podle svědků se Tománkovi dařilo podvodné jednání maskovat tak dlouho jen díky tomu, že manko dorovnával z nových výběrů, takzvaných předvýběrů.

Bývalému provoznímu hrozí až desetileté vězení. Podle krajské státní zástupkyně Pavlíny Nesvadbové by mohl v úterý i padnout rozsudek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x