Krajský soud ve Zlíně poslal muže za zpronevěru společnosti Synot na šest let do vězení

ZLÍN - (Zprávu jsme aktualizovali ve 2., 5., 6., 7., 8. a 9. odstavci). Na šest let do věznice s ostrahou poslal v úterý krajský soud ve Zlíně Michala Tománka (29). Muž měl zpronevěřit svému zaměstnavateli, společnosti Synot, více než devět milionů korun.

Tománek má také nahradit škodu, kterou způsobil společnosti Synot Servis 2000, a to ve výši 9 714 045 korun.

Muž pracoval jako provozní vedoucí několika podniků s výherními hracími přístroji a byl hmotně odpovědný za svěřenou finanční hotovost. „S tou však většinou nakládal podle svého. Postupně si z herních středisek bral vybranou finanční hotovost, ale majiteli ji neodváděl. Z jednoho baru loni v květnu vzal přes půl milionu korun, který byl v několika různých automatech. Podobně se zachoval i v dalších osmi případech,“ poznamenala před časem policejní mluvčí Jana Bartíková.

Podle znalců vybral muž celkem 9,3 milionu korun a peníze pak použil na splácení vlastních půjček a především na sázení. Podle svědků sázel na sportovní utkání nejméně od konce roku 2009 až do června loňského roku. Téměř každý den utratil částky od 10 tisíc do 60 tisíc korun.

„Jakmile se na problém přišlo, svolali jsme poradu, které se osobně zúčastnil i obžalovaný. Hned se nám přiznal, že zpronevěřil peníze a jeho prvotní odhad byl, že se mohlo jednat o asi pět milionů korun. Různě ale měnil výpovědi v souvislosti s tím, co se zpronevěřenými penězi dělal. Jednou řekl, že to bylo pro jeho vlastní potřebu, pak zase, že někomu půjčil a podobně,“ uvedl u soudu jeden ze svědků. Podle svědků Tománek také půjčoval peníze s lichvářským úrokem. Jedné ženě například půjčil 415 tisíc korun na přibližně dva týdny a musela mu vrátit o 100 tisíc korun více. Jednalo se tak o půjčku s měsíčním úrokem kolem 25 procent a ročním okolo 300 procent.

Až rozsáhlá inventura odhalila, že holding Synot přišel kvůli svému nyní již bývalému provoznímu o více než devět milionů korun. Společnost proto požádala prostřednictvím svého zmocněnce soud o to, aby byla zajištěna členská práva k družstevnímu bytu v Uherském Hradišti, vedená na obžalovaného, a to v souvislosti se zajištěním náhrady škody. Obžalovaný je totiž momentálně evidován na úřadě práce a společnost Synot má proto obavy, že nebude schopen tak obrovskou výši škody uhradit. Soud na požadavek přistoupil.

Obžalovaný neoprávněně manipuloval s firemními penězi minimálně od poloviny roku 2008 do června loňského roku a soud zajímalo, jak mu to mohlo procházet. Podle svědků se Tománkovi dařilo podvodné jednání maskovat tak dlouho jen díky tomu, že manko dorovnával z nových výběrů, takzvaných předvýběrů.

Celý podvod odhalila v červnu loňského roku účetní Synotu, kdy už suma narostla do takových rozměrů, že Tománek manka nestíhal pokrývat. Podle jejích slov Tománka žádala o zaslání dlužné částky a Tománek opakovaně sliboval, že tak učiní. Chtěl ale po účetní čas několik dní. Později se ukázalo, že čekal na znovuotevření jedné provozovny, kde byly abnormálně vysoké tržby a Tománek tak doufal, že z vysokých tržeb manko opět podvodným způsobem dorovná. Účetní ale přestala Tománkovi věřit a vše oznámila vedení.

Státní zástupkyně si po vynesení rozsudku ponechala lhůtu na rozmyšlenou, stejně jako obžalovaný. Jeho obhájce původně žádal soud o podmíněný trest.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x