U valašskoklobouckých rybníků opět ochrání žabí migraci zábrany z fólií

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Rybníky ve Valašských Kloboukách budou letos opět bezpečným útočištěm žab, které zde začnou s výraznějším jarním oteplením migrovat, aby přivedly na svět nové generace. Mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková agentuře Mediafax sdělila, že zde budou instalovány fóliové zábrany.

Nedaleká lesohospodářská komunikace bývala dříve pro migrující žáby velmi nebezpečná, díky přibližně čtyřsetmetrové fóliové zábraně se to ale změnilo. Fólie totiž odvádí žáby do záchytných nádob, odkud budou lidé zajišťovat jejich pravidelný transport do rybníků. Fólie je v lokalitě umístěna podruhé, při loňském pilotním provozu zachránila na 3500 žab.

„S instalací zábran nám pomáhal početný tým dobrovolníků. Fólie byla položena do míst, která jsou z hlediska přechodu žab z volného terénu k rybníkům nejfrekventovanější. Podél ní jsme ve vzdálenosti patnácti metrů od sebe umístili kbelíky, které budou žáby bezpečně zachytávat. Odsud je pak budou denně přenášet skupinky našich spolupracovníků z řad žáků základní školy, gymnázia a dětského domova,“ upřesnila členka dobrovolnického týmu Radka Brtišová.

Valašskokloboucké rybníky lákají k migraci především ropuchy obecné, ale objevují se také skokani, kuňky a další druhy. Stěhování za rozmnožováním přitom žáby zahájí, jakmile noční teploty přesáhnou pět stupňů Celsia. Celý proces potrvá přibližně tři až čtyři týdny. „Počty zadržených žab budeme sledovat pomocí tabulek, do nichž budou jednotlivé záchranné týmy zapisovat, kolik obojživelníků se v který den do kbelíků vydalo,“ doplnila Brtišová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x