Vsetínská radnice se rozhodla zdravé stromy před gymnáziem nekácet

VSETÍN - Jasany před Masarykovým gymnáziem ve Vsetíně se kácet nebudou, rozhodl o tom odbor životního prostředí. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek uvedla mluvčí vsetínské radnice Marie Šidlová.

„Stromy jsou totiž zdravé, neohrožují občany ani nijak neomezují provoz gymnázia. A rekonstrukce tamního chodníku není pádným důvodem k tomu, aby Vsetíňané o zmíněné stromy přišli,“ vysvětlila Šidlová.

Městský úřad už byl v minulosti nucen povolit kácení javoru nedaleko gymnázia. Byl totiž starý a kolemjdoucím občanům hrozilo v případě jeho pádu nebezpečí. Nesplňoval navíc zákonnou podmínku, která říká, že dřevina musí růst minimálně tři metry od budovy. Několik dalších stromů muselo být pokáceno v centru města také kvůli špatnému zdravotnímu stavu, který ukázal dendrologický posudek. Nahradily je však už koncem roku dřeviny nové. Náměstí Svobody tak nyní zdobí třicítka nových lipek.

„Komise životního prostředí došla jednomyslně k závěru, že pokácení jasanů před gymnáziem by bylo s ohledem na úbytek starší zeleně v této lokalitě předčasné. Stromy jsou stále v dobrém stavu,“ dodal vedoucí odboru životního prostředí vsetínské radnice Jan Štěpaník.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x