Ochránci přírody spolu s Lesy ČR inovovali několik naučných stezek na Valašsku

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Český svaz ochránců přírody spolu s Lesy ČR inovoval několik naučných stezek na Valašsku, některé vedou kolem šafránových lokalit v Lačnově či na Vařákových pasekách. Agentuře Mediafax to na čtvrteční tiskové konferenci uvedl valašskomeziříčský ochránce přírody Milan Orálek.

Organizace už společně vybudovaly osm naučných stezek, které nově doplnili o nové informační tabule. Na nich mimo jiné zmiňují, že po 15 letech se na Valašsku podařilo obnovit počet vzácných květů šafránu na původní počet. V Lačnově například před 15 lety rostly jen čtyři šafrány, teď jsou jich tam tisíce.

„Naučná stezka Vařákovy paseky prochází jak kolem šafránových lokalit v Lačnově, tak i na Vařákových pasekách. Vzdává hold nejen bývalému žáku lačnovské školy – účastníka atentátu na Heydricha Josefu Valčíkovi a popravenému odbojáři, učiteli této školy Josefu Rotreklovi, ale také krásám a památkám valašské přírody, například Čertovým skalám. Také bývalé osadě Vařákovy paseky, vypálené 2. května 1945 komandem SS. Z této osady nám dnes zbývá kromě malého pomníčku jen ona louka se šafrány,“ poznamenal Orálek.

Ochránci přírody spolu s Lesy ČR záchranili také nádrž zvanou Mořské oko na Pustevnách, instalovali desítky speciálních netopýřích i ptačích budek, prohloubili desítky lesních tůní jako útočiště živočichů vázaných na vodní prostředí a podnikli kroky k záchraně genofondu tisů v Beskydech.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x