Uherskohradišťská radnice možná uvolní peníze na vyřešení situace s týráním zvířat na Buchlovicku

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Uherskohradišťští radní a zastupitelé budou projednávat možnost přispět finančně na zajištění péče o zvířata majitelky soukromé farmy v Břestku, která chová zvířata v nevyhovujících podmínkách. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek řekl mluvčí města Jan Pášma.

Krajská veterinární správa už koncem loňského roku vydala návrh na umístění hospodářských zvířat do náhradní péče a úkolem pověřila uherskohradišťskou radnici. „Přes veškerou snahu se nám nepodařilo žádné z vytipovaných hospodářství přimět k převzetí zvířat do náhradní péče. Hospodářská zařízení zdůvodňovala svá odmítnutí nedůvěrou v úhradu nákladů spojených s nařízenou náhradní péčí ze strany chovatelky, které tato povinnost plyne ze zákona,“ poznamenal Pášma.

Městský úřad Uherské Hradiště teď s ohledem na neutěšenou situaci v hospodářství v Břestku a na bezvýsledné jednání zainteresovaných institucí na úřadě Městyse Buchlovice zvažuje, že v případě nařízeného umístění zvířat do náhradní péče předloží finanční otázku k projednání radě a zastupitelům města. „Budeme projednávat případné financování nákladů spojených s umístěním zvířat do náhradní péče z rozpočtu města, přestože si je odbor životního prostředí vědom toho, že rozpočet města má sloužit jiným účelům,“ konstatoval Pášma.

Návrh na financování nákladů spojených s nařízením umístění týraných zvířat do náhradní péče z rozpočtu města Uherské Hradiště bude zastupitelstvu města předložen k projednání a rozhodnutí 20. června. V případě, že by zastupitelstvo města rozhodlo o tom, že umístění zvířat v náhradní péči bude financováno z rozpočtu města, radnice by pak vynaložené náklady vymáhala po chovatelce.

„Vedení města Uherské Hradiště se odpovědnosti za další nakládání se zvířaty z hospodářství v Břestku nezříká, zvažuje ale v souvislosti s případem kontaktovat příslušné poslance Parlamentu České republiky s cílem upozornit je na vakuum, které vzniká mezi státní správou a samosprávou v řešení podobných situací,“ dodal Pášma.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x