V lomu u Napajedel uvízl muž, ze skály mu pomohli hasiči

NAPAJEDLA - K záchraně mladého muže, který uvízl na skále v lomu u Napajedel, museli ve čtvrtek odpoledne vyjet hasiči. Agentuře Mediafax to řekl mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Mladík lezl na skálu bez technické podpory a bez lan. V jednom místě ale uvízl a nemohl se dostat dál. Pískovcové podloží bylo silně zvětralé, nestabilní a pod mladíkem se uvolňovalo. Raději proto zůstal na místě a přidržoval se vyrůstajícího stromu. Jeho kamarádi přivolali pomoc.

„Otrokovičtí hasiči se přesunuli nad bývalý lom, který nějaký čas sloužil jako střelnice, a připravili lanovou techniku. Do několika minut dorazili také specialisti hasiči lezci ze Zlína, kteří se k mladíkovi slanili. Uvízl asi 10 metrů nad zemí,“ poznamenal Mitáček.

Po ukotvení do jisticích popruhů a záchranářského sedáku se asi patnáctiletý mladík slanil za pomocí hasičů na zem. Při akci nebyl nijak zraněn.

Záchranných akcí na skalách ve Zlínském kraji řeší hasiči i několik ročně. „Nehody na skalách postihují nejen turisty při vycházkách či děti při hře, ale postihují i začínající nebo zkušené lezce s technickým jištěním,“ dodal Mitáček.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x