Hrady a zámky ve Zlínském kraji připravily pro své návštěvníky několik novinek

ZLÍN - Památky ve Zlínském kraji se o víkendu opět po zimní přestávce otevřou veřejnosti a v nové sezoně čeká návštěvníky hradů a zámků několik novinek. Agentuře Mediafax to řekl Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Tradičně nejnavštěvovanější památkou v regionu je kroměřížský Arcibiskupský zámek s přilehlými zahradami Květná a Podzámecká, což jsou objekty zapsané na prestižní seznam UNESCO. Loni zde prodali 136 tisíc vstupenek a dá se předpokládat, že letos klesat zájem nebude. Národní památkový ústav v Kroměříži, který má zámek ve správě, přichystal pro návštěvníky několik novinek. Jedná se například o vstupenku Via Artis, která majitele opravňuje k prohlídce Obrazárny, Mincovny, Orlovny a také výstav pořádaných v obou zahradách.

Zájem o spciální vstupenku bude třeba v období od 26. května do 31. července, kdy budou v Květné zahradě k vidění výstavy soudobých korouhviček ze sbírky francouzského sběratele a Vodní fontány Františka Sládka.„Via Artis bude mít platnost dva dny a majitelům může posloužit i jako vstupenka na některý z patnácti koncertů, které se v průběhu letošního roku odehrají v Kroměříži,“ doplnil kastelán zámku Martin Krčma.

Kdo zatouží poznat všechny objekty ve správě Národního památkového ústavu v Kroměříži, tedy kromě Arcibiskupského zámku i hrad Buchlov a zámky v Buchlovicích a Vizovicích, může využít dalšího nového produktu, dárkového poukazu. Stojí 400 korun a v Buchlově umožní navštívit Velký okruh s černou kuchyní, zbrojnicí, knihovnou, přírodopisnými sbírkami, vyhlídkovou věží a egyptologickými sbírkami, v Buchlovicích zámeckou expozici včetně areálu, v Kroměříži historické sály a obrazárnu a ve Vizovicích reprezentativní prostory prvního patra zámku a kapli.

Kromě nových zážitků čeká letos návštěvníky památek na Východní Moravě i mírně zdražené vstupné a to v řádu desetikorun. Za růstem cen stojí především dražší energie. „U hlavních tras lidé zaplatí o dvacetikorunu více. Zůstává ale zachován systém slev pro studenty, rodiny, seniory a občany s ZTP,“ dodal kroměřížský kastelán Krčma.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x