Soutěž mladých pekařů s názvem Pekař roku 2011 – junior, již pošestnácté organizoval Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů v České republice a jejím dějištěm byla Střední průmyslová škola potravinářská v Pardubicích.
„Soutěže se zúčastnili mladí pekaři ze všech škol, které tento obor vyučují. Jejich úkolem bylo vyrobit kmínový chleba, běžné pečivo, jako jsou ruční rohlíky a pletýnky, i pečivo jemné zastoupené vánočkami nebo koláči,“ přiblížil obsah soutěže Pavel Pešek, zástupce ředitele pro odborný výcvik Střední školy hotelové a služeb v Kroměříži. Podle něj bývají kroměřížští žáci z oboru pekař tradičními účastníky soutěže. I když se většinou umisťují na předních místech, podobného úspěchu dosáhli naposled před osmi lety.
„Letos naši školu reprezentovali žáci 3. ročníku Zuzana Kochaníčková s Filipem Šandou a žákyně 2. ročníku Simona Fedrlová. Až za nimi skončili reprezentanti pardubické školy, kteří byli v domácím prostředí favority,“ doplnil Pešek.
Mladí kroměřížští pekaři získali poháry i finanční odměnu.
Pekařské řemeslo by si podle odborníků zasloužilo větší společenskou prestiž. „Vyrábět denně chutné pečivo v dostatečném množství a sortimentu vyžaduje velkou zodpovědnost a úsilí. Proto potřebujeme kvalitní a vzdělané pekaře. Dnes bohužel zájem o pekařské řemeslo obecně upadá, což se projevuje i na počtu a kvalitě žáků. I díky podobným soutěžím můžeme obor a školu lépe prezentovat a ukázat, že jsme schopni vychovat prvotřídní pekaře,“ dodal Pešek.