Ve Zlíně i v Otrokovicích zavzpomínali lidé na Tomáše Baťu

ZLÍN - Ve Zlíně a v Otrokovicích si v pátek 1. dubna lidé připomenuli 135. výročí od narození světoznámého podnikatele Tomáše Bati. Agentuře Mediafax to sdělili mluvčí obou radnic.

Ve Zlíně se tiché vzpomínky zúčastnili primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN) a jeho náměstci, kteří u soch známého podnikatele před bývalým rektorátem Univerzity Tomáše Bati a sídlem Zlínského kraje položili květiny.

Ve stejném duchu si výročí připomněli také v Otrokovicích, a to u Baťova památníku v parku před Společenským domem.

Tomáš Baťa z obuvnické živnosti založené spolu se svými sourozenci Antonínem a Annou vybudoval jednu z nejznámějších obchodních značek pocházející z České republiky. V době největšího rozkvětu zaměstnávala jeho firma na 30 tisíc zaměstnanců a vyráběla ročně 50 milionů párů bot. Po celé planetě má nyní přes 4500 obchodů a každý den obslouží až milion zákazníků.

Tomáš Baťa se také významně podílel na rozvoji Otrokovic. V roce 1929 zakoupil od napajedelské hraběnky Baltazziové bažinaté a močálovité pastviny podél řeky Moravy, kde chtěl vystavět průmyslový areál důležitý pro další rozvoj firmy. Jeho dokončení se však nedožil. Zahynul 12. července 1932 v Otrokovicích při letecké havárii krátce po startu letadla ještě na pozemku firmy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x