Do Zlína míří nepálský láma, požehná městu

ZLÍN - Město Zlín navštíví nepálský láma Geshe Thubten Yonten. Agentuře Mediafax to v pátek řekl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák, s tím, že láma dorazí do krajského města v pátek 8. dubna.

Do města přijíždí i proto, aby poděkoval žákům a učitelům místní 5. základní školy, kteří mezi sebou vybrali částku, která pokryje náklady na studium na internátní škole pro tři konkrétní nepálské děti. S lámou se budou moci setkat v Baťově vile i obyvatelé města. Součástí veřejné části programu je mimo jiné meditace Puja spojená s požehnáním Zlínu.

Láma Geshe Thubten Yonten je představeným kláštera Thubten Shedrup Ling v Chalsa. Do České republiky dorazil v pátek 1. dubna na pozvání společnosti Atma Do, která se zabývá dobrovolnickou činností, a v rámci svých aktivit také finančně podporuje stavbu školy v horské oblasti Nepálu. „Náš host stráví v naší zemi deset dnů. Setká se s veřejností i řadou oficiálních představitelů. Kromě Prahy a Zlína zavítá i do Liberce,“ upřesnil Jiří Přemyslovský ze společnosti AveVia, který organizuje lámův pobyt ve Zlíně.

Během pobytu v České republice bude mít Geshe Thubten Yonten řadu přednášek na téma Buddhismus v denním životě. „Cílem těchto přednášek je ukázat lidem, kterým je buddhistická víra blízká, jak ji mohou prakticky začlenit do běžného života západní civilizace,“ doplnila organizátorka Libuše Pěničková-Sovadinová.

Lámu čeká v České republice i jedna velmi netradiční návštěva. Setká se s vedením a hráči fotbalové Dukly Praha a poděkuje jim za dlouhodobou finanční pomoc.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x