Ve Zlínském kraji se po zimě opět otevřou brány hradů a zámků

ZLÍN - Stejně jako jinde v České republice i ve Zlínském kraji budou o víkendu poprvé po zimní přestávce otevřeny hrady a zámky. Jak agentuře Mediafax řekla Dagmar Šnajdarová z Národního památkového ústavu v Kroměříži, návštěvníky čeká bohatý kulturní program.

Například otevření hradu Buchlov na Uherskohradišťsku se v sobotu uskuteční za přítomnosti mušketýrů a jejich zbraní. Prostory hradu si zájemci mohou prohlédnout od 9 do 15 hodin. Pro návštěvníky budou na nádvoří hradu připraveny pochoutky jako kančí guláš a boršč z polní kuchyně. Lidé budou moci obdivovat i zručnost uměleckého kováře. O hudební vložku se postará mužský vokální kvintet Magna Mysteria.

Zámeckou expozici na zámku v Buchlovicích mohou zájemci navštívit v čase od 10 do 16 hodin. „Zájemci se budou moci projít zahradou, která dodnes udivuje nejen elegantně symetrickým prostorem nebarokních parterů, ale i vzácnými vzrostlými stromy. Děti si přijdou na své v zámecké oboře, která se nachází vzadu v zahradě vedle bývalých koníren. V oboře uvidíte jehňátka, ale i lamu, která se jmenuje Herbert. V celém zámeckém parku se volně pohybují pávi – erbovní symbol zakladatelů buchlovického zámku hrabat Petřvaldských,“ doplnila Šnajdarová.

Interiéry kroměřížského zámku si mohou návštěvníci prohlédnout v době od 9 do 16 hodin. Od soboty bude v obrazárně Arcibiskupského zámku v Kroměříži přístupná výstava keramických reliéfů předního moravského umělce Ivana Jakeše – Příběhy aneb dálky z terakoty. Výstava je v dubnu otevřená o víkendech od 9 do 16 hodin. V květnu bude otevřena denně, mimo pondělí, od 9 do 17 hodin. Květná zahrada v Kroměříži, která je ve světovém měřítku unikátním uměleckým dílem, nabízí o prvním dubnovém víkendu mimořádně návštěvníkům jednotné vstupné ve výši 20 korun.

Správa zámku Vizovice připravila pro první dubnový víkend slavnostní zahájení sezóny pod názvem Odemykání hradů a zámků. Návštěvníky vizovického zámku čekají vedle zvýhodněného vstupného ukázky drátenického a kovářského řemesla, historický šerm nebo hudební vystoupení komorního pěveckého sboru Acapella.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x