Doplněno: Experti nevylučují, že oheň, při kterém v Hulíně uhořeli čtyři koně, někdo úmyslně založil

HULÍN - (Zprávu jsme aktualizovali v 10. a 11. odstavci.)

Experti vyšetřující ničivý požár stodoly v Hulíně na Kroměřížsku, při kterém v sobotu zahynuli čtyři dostihoví koně, nevyloučili jeho úmyslné založení. Agentuře Mediafax to řekl mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček a dodal, že vyšetřovatelé odebrali ze spáleniště řadu stop a poslali je do laboratoře.

„Cvičený pes ukončil dvě hodiny po poledni svou práci na požářišti. Vyšetřovatelé zároveň odebrali několik stop pro další odborné a laboratorní zkoumání,“ řekl Mitáček. Dodal, že případ tak zůstává nadále ve vyšetřování policie kvůli nevyloučenému úmyslnému založení požáru.

Hasiči v sobotu odpoledne pokračovali v rozebírání zničených střešních konstrukcí stodoly, které hrozily zřícením. „Pilami rozřezávají ohořelé trámy, které postupně sundávají,“ uvedl odpoledne Mitáček. Dodal, že bezpečnostním problémem je poškozená boční stěna, která i nadále hrozí zřícením. „Po zvážení všech možností pomoci se hasiči rozhodli, že stěnu zabezpečí trámy proti pádu a jeřábem pak vytáhnou mrtvá těla koní z požářiště,“ řekl mluvčí hasičů.

Podle Mitáčka tak chtějí hasiči přispět k rychlému vyřešení akutní situace a předejít stavu, kdy by majitel nebyl schopen zajistit odstranění uhynulých zvířat – mrtví koně totiž stále leží v nebezpečném prostoru, do kterého je zakázáno vstoupit.

Majitel objektu zaregistroval požár stodoly s ustájenými zvířaty kolem půl čtvrté ráno a snažil se především zachránit koně. Celá stodola ale byla v plamenech a muži se podařilo otevřít jen pár stání, ven pomohl třem koním. Dalším čtyřem už pomoct nedokázal. Majitelé koní se psychicky zhroutili a hasiči jim museli na místo povolat svou psycholožku a členy psychosociálního intervenčního týmu, aby zdrceným rodinám společně poskytli pomoc.

Plameny šlehaly až do výše 15 metrů a zasažena byla plocha asi 30 krát 40 metrů. Přibližně po 70 minutách intenzivního hašení se podařilo hasičům požár lokalizovat. „Oheň výrazně narušil konstrukci stavby, zřícení hrozilo například u štítové a boční stěny. Nebezpečný prostor jsme vyhradili páskou a zakázali jsme na spáleniště vstup. Hasiči ve spáleništi později objevili těla čtyř mrtvých koní,“ doplnil Mitáček.

Komunikace s majiteli byla z pochopitelných důvodů v první fázi vyšetřování velmi obtížná a hasiči se je rozhodli vyslechnout až ve vhodnou dobu. „Předběžně odhadnutá škoda na majetku dosahuje asi dvou milionů korun,“ řekl Mitáček.

Experti hasičů ve spolupráci s policejními vyšetřovateli pokračují v prověřování přesné příčiny vzniku požáru. Zjišťují především, jestli někdo založil oheň úmyslně. „Na místě pracoval policejní psovod se služebním psem. Pes je speciálně vycvičený k vyhledávání a označování akcelerantů hoření,“ řekla Mediafaxu mluvčí kroměřížské policie Simona Kyšnerová.

Hasiči s policisty odpoledne postupně vylučovali různé možnosti a příčiny vzniku požáru. „Dosavadní vyšetřování nevylučuje možnost úmyslného zapálení stodoly neznámým pachatelem,“ zopakoval Mitáček.

Kolem osmé hodiny večer velitel zásahu ukončil veškeré nutné práce na zabezpečení zničeného objektu, ze kterého se podařilo vyprostit všechna mrtvá zvířata. Na místě po požáru nadále zůstala pouze jednotka dobrovolných hasičů z Hulína, která preventivně dohlíží na vyhořelé místo. „Do půlnoci bychom měli oficiálně předat místa zásahu majiteli,“ řekl Mediafaxu Mitáček.

Profesionální i dobrovolní hasiči tak mají podle mluvčího za sebou jeden z nejnáročnějších zásahů spojených s úmrtím velkých zvířat ve Zlínském kraji. „Celkem jsme do hasebních a likvidačních prací nasadili patnáct kusů techniky, cisterny, jeřáby a technických vozů a více než padesát profesionálních i dobrovolných hasičů,“ uzavřel Mitáček.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x