Před zlínským soudem opět stane dealer drog, který měl na Kroměřížsku ubodat svého klienta

ZLÍN - Krajský soud ve Zlíně bude v pondělí opět projednávat loňský případ, kdy v Bystřici pod Hostýnem po hádce kvůli drogám pobodal Zdeněk Novák (20) o dva roky staršího muže. Ten pak na jednu z bodných ran zemřel.

Událost se stala loni 17. září. Podle obžaloby je za smrt mladého muže odpovědný obžalovaný Novák, který se se svou obětí sešel kvůli tomu, aby mu prodal pervitin. Mezi poškozeným a Novákem ale vznikl konflikt, který vyústil smrtí. Novák zasadil svému zákazníkovi osm bodných ran, zásah do stehna pak byl pro muže smrtelný. Na místě vykrvácel.

Obžalovaný Novák se už před časem rozhodl před soudem vypovídat. „Nechtěl jsem ho zabít, jen jsem se bránil,“ plakal u soudu. Podle něj v osudný den telefonoval svému známému, kterému chtěl prodat drogu. Nakonec ale hovořil s jiným mužem, který mu řekl, že dávku koupí. Sešli se a Novák, který na místo dorazil na kole, vzal svého potenciálního zákazníka do zahrádkářské kolonie Dubíček. „Měl jsem ale obavy, protože dotyčného jsem neznal a bál jsem se, aby to nebyla nějaká volavka. Rozhodl jsem se proto drogu neznámému muži neprodat, což se mu nelíbilo a začal být agresivní. Zdálo se mi, že je pod vlivem alkoholu. Začal mě bít a přetáhl mi bundu přes hlavu. Z náprsní kapsy jsem vytáhl nůž a začal jím kolem sebe šermovat,“ uvedl před soudem Novák.

Když se mu prý podařilo vstát ze země, protivník se prý sesunul k zemi a chytil ho za nohu. „Vysmekl jsem se, sedl na kolo a ujížděl jsem. Otočil jsem se a viděl, že muž leží nehybně na zemi. Vrátil jsem se a zavolal záchranku s tím, že jsem našel zraněného. Pak jsem odešel domů, umyl jsem se a převlékl a znovu jsem se vydal do zahrádkářské kolonie. Cestou jsem potkal záchranku a vysvětlil jim, jak se ke zraněnému dostanou. Sám jsem tam dojel na kole. Zřejmě v nějakém zkratu jsem mu vzal peněženku a dva mobily,“ vypověděl Novák.

Ukradené věci pak Novák dal své matce a požádal ji, aby se jich zbavila. Ta vše podle státního zástupce Romana Kafky spálila v kotli.

Soudce Radomír Koudela vyslechl i několik znalců. Podle experta z oboru lékařství bylo sedm bodných ran jen povrchových, osmá rána ale pronikla asi 15 centimetrů do stehna a přetnula velkou stehenní žílu a tepnu. Na toto zranění pak muž vykrvácel. Pitva prokázala, že mrtvý měl před osudnou událostí přes dvě promile alkoholu v krvi a testy odhalily i stopy po marihuaně. „Rány, které útočník své oběti zasadil, podle mého názoru nebyly cílené a mířené s úmyslem zabít. Byly spíše náhodné,“ poznamenal znalec.

Obžalovaný přiznal, že sám užíval jednou za týden či dva pervitin. Podle dalšího znalce ale závislý na drogách není.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x