Květa Fialová se rozhodla podpořit záchranu vzácného lesa u Valašských Klobouk

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Unikátní přes sto let starý jedlobukový les zvaný Ščúrnica v severní části Bílých Karpat nedaleko Valašských Klobouk se rozhodla pomoci zachránit legendární česká herečka Květa Fialová. Agenturu Mediafax o tom informovala mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Ščúrnica je jeden z nejlépe zachovaných přírodě blízkých lesů v širokém okolí. Před osmi lety hrozilo jeho nejcennější části vykácení. Proto Český svaz ochránců přírody vyhlásil veřejnou sbírku a za podpory stovek dárců začal les postupně vykupovat.

V současné době již vlastní Český svaz ochránců přírody na Ščúrnici téměř 22 hektarů. Zatím poslední tři hektary se podařilo koupit právě díky Květě Fialové a její předvánoční mediální podpoře. Herečka se totiž stala patronkou této soukromé rezervace. „Protože jsem kněžka z pohanských dob, kdy jsme se klaněly stromům, lesům a studánkám, děkuji lidem, že zachraňují Ščúrnicu a vracejí zpět do náruče přírody. Stromy jsou živé bytosti, když je objímám, tak mi vyprávějí nádherné příběhy. Šumění stromů je ten nejkrásnější chorál, který člověk může slyšet,“ řekla k záchraně Ščúrnice Fialová.

Do záchrany vzácného lesa se může zapojit i široká veřejnosti, a to darem na konto veřejné sbírky Místo pro přírodu 9999922/0800 pod specifickým symbolem 103.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x