Vedení zlínské radnice hodlá postavit nová parkoviště i pavilon opic

ZLÍN - Představitelé koalice na zlínské radnici představili ve středu Programové prohlášení rady, jde o dokument, který mapuje úkoly, jež by radnice ráda ve volebním období realizovala. Jak agentuře Mediafax řekl 2. náměstek primátora Aleš Dufek (TOP 09/STAN), koalice čeká ostrou kritiku od opozice.

Mezi úkoly, které si nové vedení radnice vzalo za své, patří například dokončení nového územního plánu, výstavba nových parkovacích míst, odmítnutí privatizace městských společností Technické služby a Teplo Zlín či zahájení rekonstrukce pavilonu opic v Zoo Zlín.

Dokument je rozdělený do jednotlivých kapitol, například Financování a ekonomika, Doprava a infrastruktura či Bytová problematika.

Majitelé typických baťových domků se například dočkají regulačních plánů či územní studie, která bude mimo jiné řešit podmínky rekonstrukcí půldomků, ale i například problematiku parkování v úzkých ulicích mezi jednotlivými baťovskými domky.

Podle 1. náměstkyně primátora Evy Štauderové (M.O.R.) je v plánu i výstavba nových parkovacích míst. „Máme již vytipováno několik lokalit, jedná se především o sídliště. Neplánujeme žádné velké projekty. Je podle nás lepší rozšířit počty parkovacích míst třeba o deset stání, ale tak, že to bude v relativně krátkém čase,“ poznamenala Štauderová.

Vedení radnice se hodlá v následujících čtyřech letech také zabývat absencí azylového zařízení a noclehárny pro ženy bez domova. Doposud totiž podobné zařízení v krajském městě neexistuje. „Projekt byl v plánu už v minulosti, a to na Santražinách kde je i azylové zařízení pro muže. Nezískali jsme ale stavební povolení kvůli plánované elektrifikaci železniční trati mezi Zlínem a Vizovicemi. Hodláme nyní najít třeba i jiné místo, protože podobné zařízení pro ženy ve Zlíně citelně chybí. Podle průzkumu by tuto službu uvítaly minimálně dvě až čtyři ženy, které žijí na ulici. To by pokrylo základní kapacitu,“ konstatoval náměstek primátora Miroslav Kašný (KDU-ČSL).

V souvislosti s kategorií Životní prostředí a zdravý životní styl zase koalice plánuje mimo jiné i zahájení rekonstrukce pavilonu opic v Zoo Zlín. „Pavilon opic je hned vedle zámku a jde snad o jeden z nejstarších objektů v zoo. Stojí tam asi 50 či 60 let a rekonstrukci si už rozhodně zaslouží. Nemůžeme samozřejmě zaručit, že rekonstrukci pavilonu dokončíme během našeho volebního období. Rozhodně ale opravu zahájíme a ještě letos chceme nechat zpracovat projektovou dokumentaci,“ dodal Dufek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x