Na zlínský filmový festival dorazí také Otík Rákosník z filmu Vesničko má středisková

ZLÍN - Součástí Zlín Film Festivalu 2011 - 51. Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně bude i Maďarské filmové fórum, kterého se zúčastní známé osobnosti maďarského filmu. Osobní účast přislíbil i představitel Otíka Rákosníka v Menzelově snímku Vesničko má středisková János Bán.

Jak agentuře Mediafax řekl ve středu mluvčí festivalu Martin Pášma, chybět nebude ani oscarový režisér István Szabó. Maďarské filmové fórum se uskuteční ve čtvrtek 2. června a bude jej tvořit projekce vybraných maďarských snímků a večerní slavnost na počest maďarských filmařů.

„Není to jen výraz naší podpory maďarskému předsednictví v Radě EU, chceme především vzdát hold maďarským filmařům a celé jejich bohaté kinematografii, jež má s tou naší mnoho společného,“ poznamenal Pášma. Připomněl, že Maďarsko bylo ještě před dvaceti lety – za dob existence československého státu – naším sousedem. „Před sto lety jsme dokonce byli s Maďary krajany v rámci Rakousko-uherské monarchie. O blízkosti kultur i národů svědčí také fakt, že i po roce 1989 jsme úzce spolupracovali. Ať již na vládní úrovni pod hlavičkou Visegrádské čtverky či v oblasti oficiálních i neoficiálních kulturních vazeb,“ doplnil Pášma.

Zlín Film Festival 2011 již také zveřejnil, že coby porotce získal význačného animátora a režiséra Bélu Ternovszkyho, který usedne v porotě pro animované filmy. Oproti tomu do poroty evropských debutů směřuje další známý maďarský tvůrce, režisér György Pálfi.

Součástí Maďarského filmového fóra budou i projekce několika současných maďarských snímků. O které konkrétní tituly půjde, bude známo zhruba v polovině dubna. V maďarském duchu bude i slavnost na střeše zlínského mrakodrapu. Na pokrmy totiž dohlédne přední maďarský šéfkuchař a v rámci kulturního programu vystoupí maďarské folklorní sdružení.

Festivalu se uskuteční od 29. května do 5. června ve Zlíně a několika dalších městech České republiky. Kromě čtyř tradičních mezinárodních soutěží (hraný film pro děti, hraný film pro mládež, animovaný film a evropský debut) přinese celou řadu nesoutěžních sekcí. Mezi nejvýznamnější budou patřit Dny italské kinematografie a Walt Disney.

Vedle maďarských tvůrců do porot zasednou také britský skladatel japonského původu Youki Yamamoto, bulharský herec Ivan Barnev, z domácích to budou režisér Jan Hřebejk, výtvarnice a ilustrátorka Galina Miklínová a publicista a dramaturg Jaroslav Sedláček.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x