Zlínské muzeum bude mít nový depozitář v Otrokovicích

OTROKOVICE - Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně zahájilo v centru Otrokovic v Jiráskově ulici stavbu nových prostor pro své depozitáře. Agentuře Mediafax to ve středu za muzeum oznámila Blanka Kovandová.

Moderní přístavba již stojícího objektu se připravuje od roku 2009, pro muzeum půjde o největší letošní investiční akci.

„Investorem je Zlínský kraj a náklady na novou přístavbu depozitáře jsou vyčísleny na více než 32 milionů korun. Jde o první etapu celého komplexu, na kterou naváže etapa druhá, ve které bude postaven ještě jeden přístavek,“ uvedl ředitel muzea Antonín Sobek.

V konečné fázi tak bude mít muzeum k dispozici moderní prostory s vnitřním mikroklimatem, které výrazně prodlouží životnost uskladněných předmětů. „Měli bychom zde po dokončení soustředit předměty z nevyhovujících podmínek depozitářů na Ploštině, v Jaroslavicích, či Malenovicích,“ vysvětlil vedoucí konzervátor muzea Karel Šindel.

Depozitář kromě papírových fondů, etnografického a archeologického materiálu, keramiky nebo různých produktů dřevovýroby, musí pojmout i velké předměty. „Jde například o obuvnické stroje, staré vybavení domácností, ale třeba i zemědělské pluhy nebo povozy. Nové prostory pomohou toto dědictví minulosti uchránit před korozí, plísněmi, dřevokaznými houbami i hmyzem,“ dodal konzervátor.

Přístavba pomůže soustředit většinu sbírkových předmětů na jedno místo a navíc do bezprostřední blízkosti konzervátorského pracoviště zlínského muzea. Nové prostory I. etapy v Otrokovicích by měly sbírkám i odborníkům začít sloužit již v dubnu příštího roku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x