Nemocniční lékárna ve Zlíně se stala součástí centra dozoru nad léčivými přípravky

ZLÍN - Státní ústav pro kontrolu léčiv založil v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně Regionální farmakovigilanční centrum pro Zlínský kraj, které je součástí nemocniční lékárny. Agentuře Mediafax to ve středu oznámila mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Lékárna se tak zařadila do sítě regionálních center v ČR, kterých bude v pilotní fázi založeno šest. Cílem fungování centra je osvěta zdravotnických pracovníků, jak a kam hlásit případy nežádoucích účinků léků.

„Hlásit nežádoucí účinky je velmi důležité k zajištění bezpečnosti léčiv pro užívání pacientů. Jsme rádi, že jedno ze sítě center je v naší nemocnici. Budeme tak moci informovat všechny zdravotníky Zlínského kraje, jak správně hlášení odesílat na Státní ústav pro kontrolu léčiv. Je to důležité pro bezpečné užívání léků,“ řekl ředitel nemocnice Bohuslav Škubal.

Činnost centra ve zlínské nemocnici má na starosti pracovník její lékárny Martin Vodička. „Hlásit nežádoucí účinky mají zdravotníci ze zákona povinné. Víme však, že tak vždy nedělají, což je ke škodě pacientů i lékařů. Farmakovigilanční centra mají pomoci zvýšit počet těchto hlášení. O nežádoucích účincích léků se pak dozví odborná veřejnost. Na základě těchto informací mohou lékaři u svých pacientů lépe vystihnout, komu daný přípravek lze předepsat, komu lék změnit nebo omezit jeho užívání a podobně,“ vysvětlil Vodička.

Každý lék, který léčí, může podle Vodičky také škodit. Zatímco jeden pacient snáší konkrétní lék dobře, jinému může působit různé problémy. „Mezi nejčastější patří třeba bolesti břicha nebo hlavy, zácpa nebo naopak průjem, závratě, některé léky snižují pozornost. Škodlivé účinky mohou být však i mnohem závažnější a mohou způsobit vážnou poruchu zdraví,“ upozornil Vodička.

V rámci osvěty týkající se hlášení nežádoucích účinků léků bude Martin Vodička organizovat například proškolení lékařů ve všech nemocnicích Zlínského kraje. Poskytne zdravotníkům také odbornou konzultaci a informace o nežádoucích účincích konkrétních léků. Přednášky plánuje také pro laickou veřejnost. „Například u léků, které si lidé kupují sami, jim vysvětlím jejich rizika. V každé krabičce s lékem sice najdete příbalový leták a z něho se dozvíte, jak lék užívat, na co si dávat pozor. Některým lidem však nejsou mnohé informace zcela jasné, takže na přednáškách jim rád zodpovím jejich otázky,“ dodal Vodička.

První osvětu veřejnosti plánuje na 16. června. „Přednášku budu prezentovat na zlínské radnici v rámci přednáškového cyklu na téma Prevence civilizačních chorob,“ dodal Vodička.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x