Zlínské muzeum chystá velikonoční program

ZLÍN - Ukázkovou akci nazvanou Upletl jsem pomlázku připravuje na čtvrtek 7. dubna Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Agentuře Mediafax to za muzeum sdělila Blanka Kovandová.

Akce je každoročně velmi oblíbená mezi zlínskými školami a školkami, ale také mezi širokou veřejností. Tradičně si ji nenechá ujít několik stovek návštěvníků.

Letos v muzeu od 8 do 16 hodin předvede své umění 18 výrobců ze všech koutů Zlínského kraje. „Návštěvníci uvidí různé techniky zdobení velikonočních kraslic. Namátkou třeba kraslice zdobené slámou Mileny Jurigové z Veselí nad Moravou. Panenky z kukuřičného šustí zase nabídne Ludmila Čechová ze Zlína a Josef Zicha z Drnovic předvede výrobu ošatek ze slámy. A samozřejmě nebude chybět pletení pomlázek, které zájemce naučí František Zuska,“ podotkla organizátorka akce Hana Čubanová.

Malí návštěvníci si kromě pletení tatárků budou moci vyzkoušet například zdobení perníčků a další zajímavá řemesla. Novinkou bude ojedinělá spolupráce s tradiční řemeslnou pekárnou Přílepy, která přiveze na nádvoří zlínského zámku sto let starou šamotovou pec. „Mistři pekaři ukážou zájemcům celý proces pečení chleba od zadělání těsta, přes mísení, kynutí až po upečení a konzumaci voňavého bochníku. Věřím, že to pro mnohé bude opravdu unikátní zážitek,“ doplnila Čubanová. Děti si navíc budou moci vyzkoušet vlastnoručně uplést malé vánočky z modelovací hmoty nebo ochutnat čerstvé perníčky.

Velikonoční předvádění je spojeno s drobným prodejem a vstupné je pro děti, seniory a studenty 15 korun, dospělí zaplatí o desetikorunu víc.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x