Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm přiblíží lidem prastaré živnosti

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Novou výstavu nazvanou Pilně živnosti si dobývají zahájí ve čtvrtek 7. dubna slavnostní vernisáží Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross agentuře Mediafax řekl, že výstava přiblíží lidem několik oborů tradiční domácké výroby provozované ma Valašsku.

Pracovníci Valašského muzea v přírodě Barbora Jarošová a Petr Liďák připravili z muzejních sbírek výstavu, která představí domácí výrobu na Valašsku z tradičních materiálů.

„Ukázat chceme především to, jak se dříve využívalo dřevo, proutí, len, kůže nebo vlna,“ konstatovala Jarošová. Návštěvníci tak uvidí mimo jiné dřevěné hračky, domácí nářadí, dlabané nádoby, koše, kukaně nebo proutěný nábytek či výrobky z kůže – opasky, vybíjené řemeny a krpce. Součástí expozice bude i ukázka dýmkařství a výrobků z perleti, mezi které dříve patřily vykládané obušky nebo takzvané kotuly.

Kromě sbírkových předmětů si návštěvníci výstavy budou moci pohlédnout dobové fotografie nebo si o jednotlivém využití materiálu přečíst na textových listech. „Více než 400 sbírkových předmětů máme nejen z našich vlastních sbírek, ale také z Muzea regionu Valašsko ve Vsetíně, které nám některé předměty zapůjčilo,“ uzavřela Jarošová.

Jedná se o první letošní muzejní výstavu ve Valašském muzeu v přírodě. Vernisáž se uskuteční v 16 hodin a expozice bude k vidění do 28. února příštího roku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x