Ve Zlíně přibude nový automat na jízdenky MHD

ZLÍN - Nový automat na jízdenky se rozhodla instalovat Dopravní společnost Zlín-Otrokovice v prostoru zastávky U Zámku ve Zlíně. Agentuře Mediafax to v pátek sdělila vedoucí ekonomického úseku dopravní společnosti Zdeňka Blümelová.

Nový automat by se na zastávce měl objevit do konce měsíce června. Automat na jízdenky byl zatím na této zastávce v provozu jen na opačné straně komunikace, tedy pro směr jízdy od centra města na Jižní Svahy. „Vzhledem k tomu, že i zastávku pro směr do centra využívá velký počet cestujících, kteří si potřebují zakoupit jízdenku, dopravní společnost jim usnadní nákup jízdenek zprovozněním dalšího automatu. K automatu na opačné straně silnice vedla totiž pro chodce jen zdlouhavější cesta podchodem,“ vysvětlila Blümelová.

Nový automat se ve svých technických parametrech a ovládání shoduje s těmi, které už ve Zlíně a Otrokovicích fungují řadu let. Cena jednoho přístroje nyní činí asi 250 tisíc korun bez DPH. Dopravní společnost Zlín – Otrokovice provozuje těchto automatů už 33. Nový automat bude spojen s centrálním dispečinkem dopravní společnosti optickým kabelem, což umožní v případě potřeby například i jeho dálkové restartování. Cestující ve Zlíně a Otrokovicích v automatech nakupují asi polovinu ze všech prodaných jízdenek pro jednotlivou jízdu.

Společnost uvažuje také o instalaci automatu na točně Štěrkoviště v Otrokovicích. „V poslední době jednáme se zástupci Otrokovic. V minulosti tam již automat na jízdenky instalován byl, ale stával se velmi častým terčem útoků vandalů. Dříve než zde automat znovu nainstalujeme, bude nutno zajistit nepřetržité sledování tohoto prostoru kamerou městské policie,“ poznamenal Blümelová.

Dopravní společnost umísťuje jízdenkové automaty na vytíženějších zastávkách, kde tržby z prodeje jízdenek dosáhnou měsíčně alespoň 30 tisíc korun. V ostatních případech hledá společnost v blízkosti zastávek prodejce jízdenek, kteří by ve svém obchodě či provozovně prodávali jízdenky cestujícím klasickým způsobem. „Prodejcům jízdenek samozřejmě náleží z tržby určitá provize. Těm vzdálenějším jsme schopni zásobu jízdenek na vyžádání i dovážet,“ dodala Blümelová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x