Doplněno: Kvůli požáru v Chropyni na Kroměřížsku zahájila policie evakuaci lidí

CHROPYNĚ - (Zprávu jsme aktualizovali v 7. odstavci)

Policie začala v pátek před polednem evakuovat stovky obyvatel Chropyně na Kroměřížsku, které ohrožuje mohutný požár výrobny plastů. Agentuře Mediafax to sdělila policejní mluvčí Jana Bartíková.

O evakuaci asi dvou set obyvatel rozhodl velitel hasičů. „Koncentrace škodlivin ve vzduchu sice není kritická. Už nyní je ale jasné, že požár se nám nepodaří zlikvidovat jen tak a dlouhodobý pobyt v oblasti zamořené dýmem by mohl být pro obyvatele okolních domů zdraví škodlivý,“ vysvětlil Mitáček.

Podle policejní mluvčí Jany Bartíkové mají policisté rozkaz evakuovat obyvatele i nedobrovolně. „Přesuneme je do tělocvičny v místní Sokolovně, kde budou muset zůstat nejméně do večerních hodin,“ doplnila Bartíková.

Evakuace obyvatel se týká tří chropyňských ulic, a to Hrady, Dráhy a Františkov. „Lidé mají možnost odjet ke svým známým nebo příbuzným, pokud ale nemají kam odjet, je pro ně připravena tělocvična. Ve večerních hodinách se bude zjišťovat aktuální koncentrace škodlivin ve vzduchu a na základě výsledků se uvidí, zda bude evakuační doba prodloužena nebo se budou moci lidé vrátit domů,“ upřesnila Bartíková.

Kolem 15. hodiny se už policistům podařilo všechny tři ulice vyklidit. Do tělocvičny zamířilo asi 30 obyvatel, ostatní odjeli ke známým. „Očekáváme ale druhou vlnu, protože mnozí lidé se teprve budou vracet z práce. Vše monitorujeme a v evakuaci pak budeme pokračovat. Policisté, kteří nad evakuací dohlížejí, se v okolí hořícího areálu musejí pohybovat v plynových maskách,“ poznamenala Bartíková. Krizový štáb opět zasedne v 17 hodin a přibližně do 18. hodiny by pak mělo být jasné, jak dlouho lidé budou muset mimo své domovy setrvat.

Požár je podle Mitáčka stále stejně silný, a to i po 14 hodinách hasebních prací. „Kolem 15. hodiny jsme se rozhodli poslat asi 16 jednotek na střídání, jedná se totiž o mimořádně náročný zásah,“ podotkl Mitáček. Požár si už také vyžádal jedno zranění. Záchranka odvezla na chirurgii jednoho hasiče. „Během hašení si poranil koleno,“ upřesnil mluvčí krajské záchranky Petr Olšan.

Přestože příčina požáru zatím stále není známa, podle svědků začalo hořet v místech, kde byl uskladněný materiál. „Vyšetřovatel vyslechl zaměstnance a ti se shodli, že požár nevznikl v žádné z místností, kde byly stroje. Jestli to tak skutečně bylo, se ukáže později. Místo totiž stále není možné ohledat. Požár narušil i statiku některých budov, části domů se i zřítily a hasiči se nemohou dostat dovnitř. I proto jsou hasební práce tak zdlouhavé, plameny se snažíme krotit jen z venku. Vstup do objektů by totiž byl krajně nebezpečný,“ řekl Mitáček.

Rozlehlá výrobna a sklady plastů společnosti Technoplast začaly hořet v noci na pátek. Hasiči vyhlásili nejvyšší, tedy mimořádný stupeň požárního poplachu. Ve skladu bylo uskladněných 1300 až 1500 tun plastů.Kvůli hrozící kontaminaci řeky Moravy ukončili hasiči v pátek ráno hašení pěnou, a hasí pouze vodou. Představitelé společnosti Vodovody a kanalizace totiž uvedli, že nezvládají čistit vodu z hašení, která je plná chemických látek a pokud by hasiči dál pokračovali v hašení pěnou, hrozila by ekologická havárie.

Střecha průmyslového areálu začala hořet kolem jedné hodiny ranní. Noční směna se naštěstí včas dostala ven z areálu. „Protože hoří plasty, uvolňují se do ovzduší nebezpečné zplodiny. Vítr je nese k několika obcím, kde už pomocí rozhlasu upozorňujeme společně s policií na to, že by lidé neměli vycházet ven, měli by mít zavřená okna a měli by chránit své děti, seniory a nemocné. Toto mimořádné varování platí pro obce Chropyně, Skaštice, Hulín, Břest, kroměřížskou místní část Bílany, Kyselovice a Žalkovice,“ konstatoval Mitáček.

Do rána se požár rozšířil, zasáhl budovy v 250 metrů široké oblasti. Na pomoc si povolali vrtulník, který pomáhá hasit shora. „Už nyní je takřka jisté, že požár bude mít likvidační následky a že škoda se bude počítat pravděpodobně v desítkách milionů korun,“ poznamenal Mitáček.

Ještě v dopoledních hodinách úřady uvažovaly o evakuaci zhruba tří stovek obyvatel z oblasti kolem areálu, kterou se valil dým. Podle výsledků měření škodlivin v ovzduší ale nebyly překročeny kritické hodnoty a přesto, že evakuace nebyla nutná, krizový štáb zajistil místo pro obyvatele, kteří by chtěli oblast opustit dobrovolně. Dočasné ubytování jim měl poskytnout internát Střední školy hotelové a služeb v Pavlákově ulici v Kroměříži. Možnosti ale nikdo nevyužil.

Obec už rozhlasem ohlásila, že škola a školka v Chropyni by měly v pátek fungovat v běžném režimu.

Na místě požáru zasahuje přes 30 jednotek hasičů s více než 50 kusy techniky. Hasičům ze Zlínského kraje přijeli pomoci i hasiči z Olomouckého a Jihomoravského kraje. Z ohně odlétají nebezpečné žhavé částice, které zapalují také okolní trávu a ohrožují i nedaleký soukromý statek. Hasiči proto musejí dohlížet i na okolní nemovitosti.

Na místě jsou i policisté, kteří zajišťují, aby se k nebezpečnému požářišti nikdo nepovolaný nedostal. Omezená je i doprava. „Momentálně jsou uzavřeny všechny příjezdové cesty do Chropyně, hlídky jsou situovány ve vzdálenosti alespoň pět kilometrů od zasaženého areálu. Projet může jen doprava veřejná a vozy integrovaného záchranného systému. Prosíme řidiče, aby se řídili pokyny policistů, a obyvatele dotčených obcí, aby zachovali disciplínu a kvůli vlastnímu bezpečí respektovali nařízení nevycházet a nevětrat,“ doplnila po 8. hodině ranní policejní mluvčí Jana Bartíková. Dodala, že i když se pracovníci noční směny stačili včas evakuovat, jistota, že v objektu někdo nezůstal, zatím není. „To budeme s jistotou vědět až v okamžiku, kdy objekty prohledáme,“ uzavřela Bartíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x