Doplněno: Při likvidaci požáru skladu plastů v Chropyni se zranili dva hasiči, oheň je pod kontrolou

CHROPYNĚ - (Zprávu jsme aktualizovali o informaci, že hasiči dostali požár pod kontrolu )

Hasiči zasahující u požáru skladu plastů v Chropyni na Kroměřížsku v podvečer oznámili, že se jim podařilo po sedmnácti hodinách od začátku zásahu dostat oheň pod kontrolu.

Rozlehlá výrobna a sklady plastů začaly hořet asi v jednu hodinu v noci. Hasiči vyhlásili nejvyšší, tedy mimořádný stupeň požárního poplachu. Ve skladu bylo uskladněných 1300 až 1500 tun plastů. Podle mluvčího hasičů proběhla před týdnem v prostorách skladu protipožární kontrola. „Byly zjištěny závady, které aktuálně naši kontroloři zpracovávali,“ uvedl krajský mluvčí hasičů Ivo Mitáček

Při zásahu v bývalém areálu Technoplast v Chropyni na Kroměřížsku se zranili dva hasiči. Nejprve si poranil koleno dobrovolný hasič z Chropyně. Záchranka ho podle mluvčího krajských záchranářů Petra Olšana odvezla na chirurgii do nemocnice v Kroměříži. Přibližně v 17.30 hodin odjížděla z hořícího areálu další sanitka. Tentokrát si poranil oko dobrovolný hasič z Němčic.

Požár si v pátečních odpoledních hodinách vyžádal také evakuaci obyvatel z tří okolních ulic, které požár výrobny plastů přímo ohrozil. O evakuaci asi dvou set obyvatel rozhodl velitel hasičů. „Koncentrace škodlivin ve vzduchu sice není kritická. Už nyní je ale jasné, že požár se nám nepodaří zlikvidovat jen tak a dlouhodobý pobyt v oblasti zamořené dýmem by mohl být pro obyvatele okolních domů zdraví škodlivé,“ vysvětlil Mitáček.

Lidé mohli odjet buď ke svým známým či příbuzným, nebo mohli najít azyl v tělocvičně místní sokolovny. Evakuace obyvatel se týkala tří chropyňských ulic, a to Hrady, Dráhy a Františkov. „Do tělocvičny nakonec zamířilo asi 20 obyvatel, ostatní odjeli ke známým. Policisté, kteří nad evakuací dohlížejí, se v okolí hořícího areálu musejí pohybovat v plynových maskách,“ poznamenala policejní mluvčí Jana Bartíková.

Krizový štáb nakonec rozhodl, že evakuace potrvá minimálně do soboty. Lidé, kteří našli dočasný azyl v sokolovně, budou rozvezeni do náhradních ubytovacích prostor v Kroměříži. Nocovat budou na internátu Střední školy hotelové a služeb v Pavlákově ulici.

Požár se podařilo lokalizovat kolem 18. hodiny a oheň se tak už dál nerozšiřuje. Přestože příčina požáru zatím stále není známa, podle svědků začalo hořet v místech, kde byl uskladněný materiál. „Vyšetřovatel vyslechl zaměstnance a ti se shodli, že požár nevznikl v žádné z místností, kde byly stroje. Jestli to tak skutečně bylo, se ukáže později. Místo totiž stále není možné ohledat. Požár narušil i statiku některých budov, části domů se i zřítily a hasiči se nemohou dostat dovnitř. I proto jsou hasební práce tak zdlouhavé, plameny se snažíme krotit jen z venku. Vstup do objektů by totiž byl krajně nebezpečný,“ řekl Mitáček s tím, že před týdnem v prostorách skladu proběhla protipožární kontrola. „Bylo zjištěno několik závad, které nyní kontroloři zpracovávali,“ uvedl Mitáček.

Hasební práce komplikovalo po celý den hned několik faktorů. Jednak foukal silný vítr, jednak požár zachvátil místnost s čerpadly a vypadla tak celá hydrantová síť a jednak se ozvala společnost Vodovody a kanalizace s tím, že čistírna odpadních vod už nestíhá filtrovat vodu z hašení, která je plná chemických látek. Hasiči proto museli omezit účinnější hašení pěnou, protože by jinak hrozila ekologická havárie.

V době, kdy požár vypukl, bylo v objektu několik zaměstnanců na noční službě. Před plameny se ale stačili včas dostat ven. Požár se postupně rozšířil a zasáhl budovy v 250 metrů široké oblasti. Na pomoc přiletěl i vrtulník s hasicím vakem. „Už nyní je takřka jisté, že požár bude mít likvidační následky a škoda se bude počítat pravděpodobně v desítkách milionů korun,“ poznamenal Mitáček.

Na místě požáru během pátku zasahovalo 40 jednotek hasičů, tedy asi 130 hasičů s 60 hasičskými automobily. Hasičům ze Zlínského kraje přijeli pomoci i kolegové z Olomouckého a Jihomoravského kraje. Z ohně odlétají nebezpečné žhavé částice, které zapalují také okolní trávu a ohrožují i nedaleký soukromý statek. Hasiči proto musejí dohlížet i na okolní nemovitosti.

Na místě jsou i policisté, kteří zajišťují, aby se k nebezpečnému požářišti nikdo nepovolaný nedostal. Omezená je i doprava. I když se pracovníci noční směny stačili včas evakuovat, jistota, že v objektu někdo nezůstal, zatím podle Bartíkové není. „To budeme s jistotou vědět až v okamžiku, kdy objekty prohledáme,“ uzavřela Bartíková.

--> --> --> --> -->