Hasiči po 65 hodinách uhasili hlavní ohniska rozsáhlého požáru v Chropyni

CHROPYNĚ - V neděli okolo 18. hodiny zlikvidovali hasiči hlavní ohniska rozsáhlého požáru výrobny a skladu plastů v Chropyni. Agentuře Mediafax to řekl mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček s tím, že malá ohniska v celém areálu budou jednotky hasit několik dalších dní.

Po 65 hodinách nepřetržité práce se podařilo hasičům zlikvidovat hlavní ohniska požáru v bývalém areálu Technoplast v Kroměříži.

„K největšímu jádru, které bylo pod zřícenými budovami, jsme se dostali díky těžké technice záchranářů z Hlučína. Poté hasiči zahájili frontální útok s mnoha proudy a lafetami, které problematické ohnisko zavalilo vodou a pěnou,“ uvedl Mitáček s tím, že okolo 18. hodiny hasiči zapěnovali poslední velké ohnisko.

Tím však práce hasičů zdaleka nekončí. „To nejdůležitější máme za sebou, ale čeká nás ještě práce na několik dní. Postupně budeme dohašovat ostatní místa v areálu s menšími požáry,“ dodal.

I když jednotky zneškodnily nejnebezpečnější ohniska, noční zásah bude pokračovat v nezměněné síle. Na místě bude do rána zasahovat zhruba 50 hasičů z 15 jednotek.

Požár výrobny a skladu plastů v Chropyni vznikl v pátek okolo jedné hodiny ranní. V té době bylo na noční směně několik zaměstnanců, kteří však stačili před ohněm utéct.

Kvůli koncentraci škodlivin v ovzduší nařídil v pátek velitel zásahu evakuaci obyvatel tří přilehlých ulic, a to Hrad, Dráhy a Františkov. Velitel zásahu zrušil tuto evakuaci v neděli v 17 hodin, a tak se lidé po dvou dnech mohli vrátit domů.

Během sobotního rána se dvakrát zřítily části ohořelých budov, což mělo za následek výbuch horkých plynů. „Nad torzo budovy vyšlehl asi dvacetimetrový výšleh plamene,“ řekl v sobotu po výbuchu Mítáček.

V sobotu večer hasiči zlikvidovali požár na dvou třetinách zasaženého prostoru. V neděli jim přijeli pomoct specialisté z útvaru hasičů z Hlučína s těžkou technikou. „Jejich pomoc byla nenahraditelná. Bez nich bychom se nedostali k nejproblematičtějšímu ohnisku pod zříceninami budov,“ řekl Mitáček.

Požár se obešel bez ztráty na životech. Při zásahu se zranili dva dobrovolní hasiči. Jeden si poranil koleno a druhý utrpěl zranění v obličeji.

--> --> --> --> -->